18. 03. 2018.

Vijeće sigurnosti zbog Jeruzalema sazvalo izvanrednu sjednicu

images/thumbnails/images/MP/116836/jerusalem-1314895_1280-1.jpg
Pixabay, Jeruzalem
Damon Balenović (Mediaservis)
Autor: 

Damon Balenović (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.UN-ovo Vijeće sigurnosti će u petak ujutro održati izvanrednu sjednicu o Trumpovu jednostranom priznanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Sjednicu je zatražilo osam od petnaest zemalja u Vijeću sigurnosti. Među njima Švedska, Francuska, Italija, Velika Britanija, Bolivija, Urugvaj te Egipat i Senegal. Te su zemlje zatražile da sjednica počne izlaganjem UN-ova glavnog tajnika Antonia Guterresa. On je odmah nakon objave američkog predsjednika Donalda Trumpa podsjetio da se od preuzimanja dužnosti u siječnju protivi "svakoj jednostranoj mjeri". Status Jeruzalema može se riješiti samo u izravnim pregovorima Izraelaca i Palestinaca, upozorio je UN-ov glavni tajnik.

Dodao je da nema alternative rješenju dviju država s Jeruzalemom kao prijestolnicom Izraela i Palestine. U rezoluciji 2334 od 23. prosinca 2016. Vijeće "ističe da neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. lipnja 1967., pa ni što se tiče Jeruzalema, osim onih o kojima će se strane dogovoriti u pregovorima". SAD, tada na čelu s Barackom Obamom, suzdržale su se u toj prigodi, što je omogućilo donošenje te rezolucije.