24. 03. 2018.

Zakon o tržištu plina vruća tema u Saboru

images/thumbnails/images/MP/65686/PXL_170217_15631419.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ines Cvitanović (Mediaservis)
Autor: 

Ines Cvitanović (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.U Hrvatskom saboru na dnevnom redu u petak je bila vruća tema-  cijena plina.

Izmjene zakona o tržištu plina idu po hitnom postupku u saborsku proceduru. Zastupnicima je novosti pojašnjavao državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

"Zakon predviđa da će Vlada RH odlukom odrediti cijenu plina za javnu uslugu opskrbe plinom kojom se određuje maksimalna cijena plina za kupce iz kategorije kućanstva kako bi iste zaštitili od prekomjerne tržišne cijene plina", rekao je Čikotić.

SDP-ov Gordan Maras izrazio je nezadovoljstvo što nije došao ministar Dobrović. Poručio je da zakon ide u smjeru liberalizacije tržišta, što povlači i liberalizaciju cijena, a što SDP ne može prihvatiti.

"Stvara se pretpostavka da od 2. travnja cijene plina skoče i da naši građani na svojim računima vide 15, 20, 25 posto veće račune plina, što u sezoni grijanja znači 200 do 300 kuna veće račune za grijanje za sve one koji se griju na prirodni plin", rekao je Maras.

MOST-ov Miro Bulj mu odgovara - pravi se našao za kritiku.

"Prodali ste sve za Judine škude. Miolijardu i 100 milijuna kuna hrvatski građani moraju platiti zbog vaše odluke gospodine Maras. Iduće godine milijardu i pol, to odlazi u strane džepove. 2019. milijardu i 600 u strane džepove zbog poticaja vjetroelektranama", rekao je Bulj.

"Meni je žao, ali moram reći da Miro Bulj laže. Maras niti je prodavao, niti je dijelio INA-u, niti je smišljao koncept vjetroelektrana koje je osmišljen 2009. godine. To su vaši koalicijski partneri gospodine Bulj", rekao je Maras.

A saborski dan uobičajeno je započeo stankama. MOST-ov Panenić zatražio ju je zbog, kako je naveo, "pokušaja neprijateljskog preuzimanja Badela na štetu države i malih dioničara".

"Dajmo još jedan pokušaj Badelu. Da dobijemo puno bolje uvjete, ako to i bude Meteor ali makar da ide sa stvarnim kvalitetnim ulaganjem jel' za šezdesetak milijuna kuna preuzeti većinski udio u Badelu to je preuzimanje", rekao je Panenić.

Stanku je zatražio i HSS-ov Davor Vlaović zbog javne rasprave o Odluci o uvjetima za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, koja bi, kako kažu, mogla dovesti do ukidanja određenih ambulanti obiteljske medicine.

"Ta starica iz sela Prnjavora mora imati 40 km do Slavonskog Broda i to je košta 50 kuna u jednom smjeru. Pitanje je ima li 50 kuna za autobus. Hoće li ići liječniku ili društvo želi da ona ne ide liječniku i da umre i na taj način smanje troškove zdravstvenog sustava", rekao je Vlaović.