22. 02. 2018.

Britanska premijerka optužila Rusiju za uplitanje u izbore i špijunažu

images/thumbnails/images/MP/115109/PXL_230617_17099831.jpg
Tomislav Krasnec/PIXSELL
Hrvoje Gašparec
Autor: 

Hrvoje Gašparec

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Britanska premijerka Theresa May u do sada najžešćem istupu obrušila se na rusku administraciju i optužila ih za uplitanje u izbore i cyber špijunažu u zapadnim zemljama.

Do sada suzdržana u komentarima o ruskim utjecajima na zapadne institucije, britanska premijerka je u govoru pred poslovni ljudima u Londonu, optužila rusku vlast na čelu s Vladimirom Putinom za smišljene radnje protiv brojnih zemalja na zapadu.

"Cilj im je informacije učiniti oružjem, šireći lažne priče i slike kroz državne medije, sve sa ciljem širenja nesloge na Zapadu i podrivanja naših institucija. Zato imam jednostavnu poruku za Rusiju. Znamo što radite i nećete uspjeti."Njezini komentari u suprotnosti su s onima amričkog šefa države Donalda Trumpa, koji je nakon nedavnog susreta s ruskim predsjednikom Putinom rekao da mu vjeruje kada kaže da nije bilo ruskog uplitanja u izbore.

Također, komentari May dolaze ususret puta britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, njezina velikog protivnika u stranci, u Moskvu