20. 03. 2018.

Priprema se zaokret u dosadašnjoj energetskoj politici

images/thumbnails/images/MP/63882/PXL_111016_14421553.jpg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Sofija Radoš (Mediaservis)
Autor: 

Sofija Radoš (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Na konferenciji o novoj hrvatskoj energetskoj strategiji, resorni ministar Slaven Dobrović istaknuo je da ova Vlada priprema zaokret u dosadašnjoj energetskoj politici.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknula je pak da nam još uvijek nedostaju ključni dokumenti, da treba dokinuti lutanja oko obnovljivih izvora energije, povezati plinski sustav i iskoristiti prednost našeg geostrateškog položaja. Kako bi to ostvarili pozvala je na rješavanje problema zakočenosti sustava. Istaknula je kako je stvorena klima koja nas koči u donošenju odluka.

"Borba protiv korupcije bila nam je nužna i potrebno je sustavno i dalje provoditi. No, nedostaju nam jasno postavljeni kriteriji, procedure, pravila ponašanja, pa i postavljeni ciljevi i strategije na svim razinama. Takav prazan prostor prepušten je spekulacijama izrazito naglašenom neargumentiranom i populističkom nastupu interesnih skupina", poručila je hrvatska predsjednica.

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić smatra da bi inicijalna javna ponuda HEP-ovih dionica bila dobra stvar, te dodao da o tome odlučuje država. Smatra i da bi novac od IPO-a trebao ostati za razvoj HEP-a.