18. 03. 2018.

Potpisan Sporazum o suradnji za projekt Centra za gospodarenje otpadom

images/thumbnails/images/MP/118768/PXL_100118_19236670.jpg
Kristina Bokanić (Mediaservis)
Autor: 

Kristina Bokanić (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


U zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan je Sporazum o suradnji na pripremi projekta zajedničkog centra za gospodarenje otpadom između Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.


Prva faza uključuje izradu studijsko-projektne dokumentacije na temelju koje će startati izgradnja Centra i pretovarnih stanica na području Zagreba i županije. Izrada projektne dokumentacije stajat će 31,2 milijuna kuna, od čega će 85 posto biti financirano sredstvima EU-a. Ostatak troškova pokriti će Grad i Županija. Centar će se nalaziti na području Grada Zagreba, što je u nekoliko navrata rezultiralo mirnim prosvjedom ispred Gradske skupštine. No prijedlog kao takav je prošao Skupštinu. Danas potpisani sporazum nalaže formiranje Projektnog tima, u kojem će biti dva čovjeka iz Grada, dva iz županije i jedan iz Centra za gospodarenje otpadom, koji je i nositelj svih aktivnosti vezanih uz pripremu i realizaciju projekta.

"Dogovorili smo se da tim radi tako da se odluke donose jednoglasno. Kad se provede ovaj prvi dio, a to je izrada studijsko-pripremne dokumentacije i kad se izradi studija izvodivosti, tada će dokumenti morati ići na skupštine jednu i drugu, koje se nadam će to potvditi. Tada ulazimo u drugu fazu, a to je realizacija Centra za gospodareje otpadom", izjavio je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.

Ključni dio u cijeloj priči je Studija izvedivosti, kazao je ravnatelj Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba.

Bit će predložena najmanje tri alternativna riješenja zbrinjavanja otpada u budućem Centru za gospodarenje otpadom. Nakon što ga skupštine Grada i županije prihvate, mi vrlo brzo krećemo u samu realizaciju. Isto tako omjer financiranja će definirati sama Studija izvedivosti", rekao je Zgomba.

Milan Bandić naglasio je da se na ovom projektu radi posljednjih 10-ak godina. Danas je, kaže, stavljena točka na I.{media} "Mi smo buduće kapacitete već odredili jer Grad i županija idu zajedno, to je predmet studije. Želja nam je da to financiramo iz fondova EU. Te dvije stvari su nam odrednica. I tehnologija o kojoj će struka reći svoje kad nakon mehaničke i biološke obrade ostane dio otpada da vidimo na koji način ćemo to zbrinuti", rekao je Bandić.

Uz pročistač otpadnih voda i sanaciju Jakuševca, ovo je treća sastavnica Strategije gospodarenja otpadom, istaknuo je Bandić.

"Drvo ne može rasti u zraku, mora imati korijen i stablo. A mi imamo korijen, stablo i dvije grane, još nedostaje treća grana. Prema tome ovo je finale", zaključio je.

Zgomba je pojasnio koja je sad procedura nakon potpisivanja ovog sporazuma:

"Mi prijavljujemo projektni zadatak kojeg verificira posredničko tijelo razine 2, u ovom slučaju Fond za zaštitu okoliša. Nakon toga Centar za gospodarenje otada potpisuje ugovor od pozajmici s ministarstvom, i time je osigurnao 85 posto sredstava, te se kreće u postupak javne nabave za ovaj set dokumentacije. Rokovi će biti definirani i mislim kako je to sve izvedivo u roku od 24 mjeseca."

No izgradnja Centra teško da će početi prije 2022. godine.