17. 03. 2018.

Stručni simpozij "Slušam te"

images/thumbnails/images/MP/116865/PXL_081115_12118941.jpg
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Stručni simpozij „Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te“ će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović u petak, 8. prosinca s početkom u 14.00 sati u prostorima Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Rockfellerova 4, Zagreb.


Tijekom trodnevnog trajanja (8. - 10.12.2017.), Stručni simpozij, kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta „Promicanje mentalnog zdravlja - Pogled u sebe“, okupit će brojne stručnjake na području zaštite mentalnog zdravlja mladih. Poseban naglasak simpozija, čijem su održavanju podršku pružile Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bit će stavljen upravo na poteškoće s kojima se svakodnevno nose osobe koje rade s mladima (nastavnici, stručni suradnici u školama, liječnici školske medicine kao i stručnjaci iz područja psihologije, psihijatrije i bliskih područja) kao i na važnost međuljudskih odnosa i izgradnje podržavajuće okoline koja igra neupitnu ulogu u mentalnom zdravlju.

Mentalno zdravlje i poremećaji mentalnog zdravlja mladih rastući su problem cjelokupnog društva. Da je tome zaista tako svjedoče poražavajuće brojke prema kojima je suicid 2. uzrok smrtnosti u adolescenata u svijetu. Ne manje važno, statistike pokazuju da se preko 50% psihijatrijskih bolesti u odrasloj životnoj dobi razvilo i uznapredovalo već za vrijeme adolescencije. Upravo kako bi podigao svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, koje ne samo da utječe na pojedinca već i na cjelokupno društvo te smanjio stigmu prema mentalnim poremećajima i psihijatrijskim bolestima kao i razvio mehanizme kojima se mentalno zdravlje mladih može osnažiti i tako prevenirati nastanak poremećaja, Grad Zagreb (Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport) već drugu godinu za redom podržava Pilot projekt „Promicanje mentalnog zdravlja - Pogled u sebe” koji provode Dom zdravlja Zagreb-Zapad/Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatkska - CroMSIC.

Cilj je Projekta je osim toga i rano otkrivanje poremećaja i rana intervencija. Sveobuhvatni probir prvi je korak u ranoj intervenciji za probleme mentalnog zdravlja djece i adolescenata.