22. 02. 2018.

Udruga fra Mladen Hrkač pomaže ljudima koji dolaze na liječenje u Zagreb

images/thumbnails/images/MP/120703/PXL_100218_19611373.jpg
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Povodom Svjetskog dana bolesnika koji se obilježava 11. veljače, gradonačelnik Bandić posjetio je oboljele u Udruzi fra Mladen Hrkač na Svetom duhu. Udruga je osnovana 2012. godine, kako bi pomogla osobama koje dolaze na liječenje u Zagreb. Pomoć je do sada dobilo 5 tisuća osoba.


"Pomoć se ogleda u vidu smještaja, vidu prehrane, osiguravanja svih potrepština higijenskih i prehrambenih. Pomoć prilikom rješavanja administrativnih prepreka i nastavka školovanja za djecu školske dobi",kaže predsjednik udruge Ivan Soldo, podsjetivši da će uskoro dobiti novi dom.

"Dobili smo pravo građenja na gradskom zemljištu, krenuli smo u postupak gradnje doma fra Mladen Hrkač. Javni natječaj je proveden, odabrano je najbolje rješenje, idemo dalje u ishođenje dozvola i taj dom jednoga dana bi trebao primiti 220 osoba istovremeno. U domu bi svaki korisnik imao cjelokupnu skrb od psihološke, zdravstvene i svake druge pomoći."

Dom će se nalaziti u Aveniji Dubrava, a gradnja bi se financirala kroz donacije građana i tvrtki, te uz pomoć iz gradskog proračuna, fondova Europske unije, ali i donacija iz inozemstva. Na grad mogu uvijek računati, kazao je gradonačelnik:

"Mi ćemo njima pomagati, a najviše ćemo pomoći kada počnu graditi da i grad Zagreb se uključi, ne samo s parcelom od 5000 kvadrata s pravom građenja, nego ćemo pomoći zajedno s resornim ministarstvima i Vladom Republike Hrvatske. Radimo jedan dom dobrote gradu Zagrebu koji je potreban, ne samo Zagrebu nego svim ljudima."

Korisnica Sanja Vego zadovoljna je s pomoći koju dobiva u udruzi. "Znate kako je Zagreb grad skup. Ovdje imamo krov nad glavom i sve što nam treba materijalno. Imamo također moralnu podršku naših volontera, domačica. Ovdje se uopće ne priča o bolesti, najmanje pričamo o bolesti, pola dana smo u bolnici, a onda ovdje se malo raspoložimo", rekla je Vego.