23. 04. 2018.

Zagreb dobiva kip dr. Franje Tuđmana

images/thumbnails/images/MP/69866/PXL_200417_16325417.jpg
Elvira Gašparović (Mediaservis)
Autor: 

Elvira Gašparović (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Zagreb će uskoro dobiti kip prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice potpisan je Ugovor o modeliranju izvedbene skice - modelu i izradi kipa u glini s konačnim dimenzijama. Otkrivanje spomenika očekuje se iduće godine i to na mjestu potpisivanja ugovora.


"Bit će visina spomenika oko tri i pol metra, kao simbol bi trebao biti dovoljno rječit. Na postolju koji nije još dovoljno određen koje visine. Spomenik mora biti uzdignut od zemlje kako bi se izrazilo dostojanstvo kao što svaki spomenik i jest, kako kroz povijest, tako i danas", kaže autor spomenika, akademski kipar Kuzma Kovačić, koji je potpisao ugovor s gradonačelnikom Milanom Bandićem. 'Prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj Republike Hrvatske zaslužio je najljepši spomenik u Zagrebu' - poručio je gradonačelnik.

"Da ništa drugo nije napravio osim tri stvari, zaslužio je najljepši i najveći spomenik. Bio je na čelu pokreta koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske, bio je na čelu Hrvatske kada je međunarodno priznata i kada je integrirana. Prvi hrvatski predsjednik i branitelji su najzaslužniji za neovisnu i suverenu, demokratsku Hrvatsku", poručio je gradonačelnik Bandić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i sin prvoga hrvatskog predsjednika, Miroslav Tuđman, koji ne krije svoj ponos."Ovo su dvije dimenzije, jedna je osobna, što znači da je čovjek zadovoljan i ponosan. S obzirom da od Aristotela pa nadalje, svi smo mi politička bića onda je ovo daleko važnije priznanje koje grad Zagreb daje prvom hrvatskom predsjedniku", rekao je Miroslav Tuđman.