18. 02. 2018.

Zagrebački muzeji domaćini dodjele europskog muzejskog Oskara

images/thumbnails/images/MP/70714/PXL_030517_16470138.jpg
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


ZAGREB - European Museum of the Year Award (EMYA) slavi svoju 40. obljetnicu u Zagrebu od 3. - 6. svibnja 2017.


Nagrada europski muzej godine objedinjuje naprestižnije nagrade u muzejskoj djelatnosti za nove ili potpuno obnovljene muzeje u Europi i odvija se pod pokroviteljstvom Vijeća Europe objasnila je Goranka Horjan ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu i predsjednica Europskog muzejskog foruma - organizacije zadužena za provedbu nominacija i ocjene kandidata. "Dodjela nagrada EMYA ima za cilj prepoznati izvrsnost novih projekata, a cilj je kontinuirano poticati inovativne procese kako bi muzeji na kreativan i edukativan način doprinijeli kvaliteti života u prostorima u kojima djeluju. Možemo reći da je EMYA najizravnije utjecala na razvoj odnosa s publikom jer je u prvom redu ocjenjivala javnu kvalitetu muzeja i komunikaciju s korisnicima i posjetiteljima“ istaknula je Horjan.

Predstavnik Grada Zagreba, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić izrazio je zadovoljstvo što su zagrebački muzeji domaćini ovogodišnje dodjele „muzejskog Oskara“ kada on slavi svoju 40. obljetnicu. U pripremi ovog jedinstvenog događanja sudjeluju gotovo svi veći zagrebački muzeji. U Zagreb dolazi preko 200 sudionika, muzejskih stručnjaka iz gotovo svih europskih zemalja, koji će obići Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Muzej prekinutih veza, Galeriju Klovićevi dvori i Muzej grada Zagreba. Ponuđen je i posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla i Modernoj galeriji. Predstavljanje kandidata za nagrade, kojih ove godine ima 46 nominiranih održati će se u Muzeju suvremene umjetnosti a završna dodjela nagrada biti će u Muzeju Mimara.

Voditeljica ureda EMYA sa sjedištem u Milanu Cristina Vannini naglasila je kako ova nagrada postoji već 40 godina i njezin uspjeh leži u tome što stalno potiče muzeje da pomiču granice svoje interakcije s publikom.

"Svake godine kandidati nas iznenade s nečim drugim - novom inovacijom, hrabrim iskorakom u temu ili pak jedinstvenim prostornim rješenjima. Pobjednici kao što je POLIN Muzej povijesti poljskih Židova, Rijks muzej u Amsterdamu, Muzej nevinosti Orhana Pamuka u Istanbulu ili pak Muzej transporta Riverside u Glasgowu arhitektice Zahe Hadid dobro ilustriraju svu tu raznolikost.“