Podravka: Skandinaviju osvojili ajvarom, Vegetu obožavaju Švicarci i Nijemci

images/thumbnails/images/NAR/117467/podravka_podravka-1.jpg
podravka 
Autor: 

PR

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Najveći hrvatski  proizvođač hrane, koprivnička Podravka koja ove godine obilježava 70 godina postojanja, ujedno je i jedina   hrvatska multinacionalna prehrambena kompanija s uredima u 25 zemalja svijeta, a njezini proizvodi  prisutni su u 68 zemalja na gotovo svim kontinentima.  Čak dvije trećine prihoda od prodaje  Podravka ostvari u inozemstvu, a u mnogim su zemljama njezini brandovi, recimo Vegeta i Čokolino, popularni  kao i u Hrvatskoj gdje ih već desetljećima koristi gotovo svako kućanstvo. 

Osnovana davne 1947. Podravka se već sedam desetljeća bavi proizvodnjom hrane, a zadnjih 45 godina i lijekova. Zapošljava oko 6400 ljudi, a prošle je godine od prodaje uprihodila oko 4,2 milijarde kuna. U prvih devet mjeseci ove godine prihodi   Podravka grupe iznose gotovo 3 milijarde kuna, od čega je 66 ostvareno izvozom na kojem koprivnička kompanija u velikoj mjeri temelji svoje uspješno poslovanje.  

Grupa se sastoji od 3 kompanije – Podravka, Belupo i Žito. Sve one imaju brojna inozemna predstavništva koja su nužna da bi se moglo izvoziti u sve krajeve svijeta.  Jugoistočna, istočna i središnja Europa glavna su Podravkina tržišta, no njezini se  proizvodi mogu  kupiti i u Kini, SAD-u, nekim afričkim zemljama, na Bliskom istoku i u Australiji. 

images/thumbnails/images/NAR/117467/Kid_with_Lino.jpg

U našoj Adria regiji Podravka je  apsolutni lider u prehrambenoj industriji. U Češkoj i Slovačkoj je lider u dodacima jelima dok se u Poljskoj u tom segmentu za prvo mjesto u prodaji natječe s domaćim Kuhcarekom. U Mađarskoj bilježi stalan rast u kategorijama juhe, dodaci jelima, ajvar…, a u Rumunjskoj je prisutna s više od 70 proizvoda. Na izbirljivim tržištima Austrije, Švicarske i  Njemačke  Vegeta je najprodavaniji  univerzalni začin. U Rusiji, gdje je Podravka prisutna već 50 godina, njezini su proizvodi lider u kategoriji univerzalnih začina i juha u vrećici. Skandinavce je osvojila ajvarom čija prodaja kontinuirano raste. Vegeta se nudi u više od 3000 trgovinama širom Australije gdje se prodaje oko 150 Podravkinih proizvoda. U Kini su registrirali 78 proizvoda, a Vegeta se proizvodi i u Podravkinom pogonu u Bagamoyu u Tanzaniji. Čokolino se prodaje u 22  države u kojima se ukupno godišnje pojede više od 100 milijuna  obroka te popularne poslastice. 

images/thumbnails/images/NAR/117467/IMG-20171118-WA0008.jpg

images/thumbnails/images/NAR/117467/vegeta_01_munich.jpg

Povijest industrijske proizvodnje hrane u Koprivnici seže u 30-te godine prošloga stoljeća kada braća Wolf osnivaju tvornicu voća i marmelade koja  nakon Drugog svjetskog rata postaje javna i već 50-tih godina širi paletu svojih proizvoda pa se pojavljuju prve Podravka juhe i mesne prerađevine da bi 1959. bila predstavljena legendarna Vegeta. Od početka 70-ih godina se razvija i ponuda dječje hrane, a 1972. s radom započinje farmaceutska tvrtka Belupo. Od 1993. Podravka posluje kao dioničko društvo i prateći nove tehnologije 2003. pokreće kulinarsku društvenu mrežu Coolinarka, a 2015. preuzima prehrambene industrije Žito i Mirna.

U inozemnim predstavništvima  grupa zapošljava oko 2200 ljudi, dok preostalih oko 4200 radi u Hrvatskoj. Profesionalno usavršavanje zaposlenika i njihovo poticanje na budu kreativni u Podravci smatraju veoma važnim za zajednicu u kojoj posluju i u kojoj nastoje širiti svoje pozitivne vrijednosti i promovirati zdrav život. 

Većina proizvodnih pogona je u Koprivnici gdje se proizvode juhe, Vegeta, mesni proizvodi, dječja hrana, kremni namazi, proizvodi od voća i razni drugi proizvodi, a tu su i tvornice gotovih jela Food Solution i lijekova Belupo. Mirna, koja se bavi preradom ribe, nalazi se u Rovinju, a u obližnjem Umagu Podravka ima tvornicu Povrće. U Sloveniji pod okriljem Žita rade 4 tvornice i 8 pekara. U Varaždinu je tvornica Kalnik, u Sarajevu Farmavita, u Luhačovicu u Češkoj Lagris... Teško je i zamisliti neki važniji prehrambeni proizvod kojeg nema u brojnim Podravkinim proizvodnim programima. Fant, Kviki, Lino, Dolcela, Eva i dakako, Vegeta, najprepoznatljiviji su  brandovi koprivničkog prehrambenog diva. Belupo pak svoje proizvode dijeli u dvije osnovne skupine – lijekovi na recept i bezreceptni lijekovi.

Jedan od strateških ciljeva   Podravkine uprave je povećanje udjela domaćih sirovina  kako bi ih kroz visoku dodanu vrijednost plasirali na međunarodno tržište te time povećali poljoprivrednu proizvodnju i zaposlenost u agraru Podravine, ali i cijele kontinentalne Hrvatske.  

„U strateškom planu  za period od 2018. do 2022. Podravka je zacrtala značajno unaprijediti broj povrtnih kultura i voća kako u razvoju na svojim pokusnim poljima tako i  u vlastitoj proizvodnji. Također, kroz snažnije povezivanje s domaćim kooperantima želi povećati udio domaćeg voća u proizvodnji na 90 posto, a povrća, posebno rajčice, paprike, graha i sušenog korjenastog povrća te žitarica na 100 posto.“ - ističe Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

Što se tiče planiranih investicija za ostvarenje zacrtanih ciljeva, tu je nova tvornica za proizvode na bazi rajčice, izgradnja sušare voća i povrća u Koprivnici te povećanje kapaciteta tvornice Kalnik, što uz vlastita sredstva Podravka financira i sredstvima dobivenim iz EU fondova.

Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu, jedina je takva u Hrvatskoj. Godišnje može preraditi 12.000 tona tih crvenih plodova.  Ove su godine  s tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dogovorili sadnju rajčice na površini od ukupno dvjestotinjak hektara. Domaća sirovina čini 75 posto prerađene količine, a cilj je kroz 5 godina podići je na 100 posto.  Maksimalni dnevni kapacitet prerade je oko 300 tona. Najprodavaniji proizvod je Pasirana rajčica 500g u tetra briku koja se pravi isključivo od  istarske rajčice, bez dodane soli i aditiva. Karakterizira je kontrolirana sadnja na otvorenim istarskim poljima blizu morske obale i prerada u roku 24 sata od berbe. 

Za proizvodnju ajvara u Kalniku ove je godine ugovoren  otkup više od 4000  tona paprike od domaćih kooperanta, odnosno 73 posto ukupnih potreba. Plan je već iduće godine  podići udio domaće paprike na 95 posto, a uskoro i svu proizvodnju  ajvara u potpunosti realizirati od domaće paprike. Prošle je godine 11.000 tona svježeg povrća prerađeno u 4000 tona ajvara. Sav je posao odrađen u tri mjeseca koliko traje sezona. Dnevno se može napuniti čak 300.000 staklenki. 

S ciljem osiguranja potpune slijedivosti u proizvodnji prije desetak godina kreirane su dvije vlastite sorte paprike namijenjene preradi u ajvar, Podravka i Slavonka koje su i danas jedine hrvatske sorte povrća s međunarodnim DUS (Distinguish, Uniformity, Stability) certifikatom upisane u Zajednički katalog sorti Europske unije.  Za sortu  Podravka, prošle je   godine tvrtka dobila priznanje Hrvatskog agronomskog društva „Zlatno sjeme“ za najrašireniju domaću sortu povrća u Hrvatskoj. 

„Ponos i zadovoljstvo svime što smo postigli tijekom 70 godina poslovanja, želimo podijeliti s našim potrošačima. Na njihovom povjerenju gradimo svoj uspjeh. Porukom „Znamo kamo idemo, jer znamo odakle dolazimo“, koja čini okosnicu naše kampanje povodom velikog jubileja, želimo istaknuti da konkurentnost svojih proizvoda, koji su danas rasprostranjeni diljem svijeta, gradimo na domaćem porijeklu i kvaliteti domaćeg, hrvatskog proizvoda. Zajedno s našim potrošačima poštujemo tradiciju i njene vrijednosti, a ulaganjem u istraživanje i razvoj te nova znanja, prateći tehnologije i trendove, gradimo budućnost.“ – ističe Pucar.

images/thumbnails/images/NAR/117467/vegeta_04_dresden.jpg

 

Top 16 najbolje domaće glazbe

01. Marko Kutlić – Usne tvoje02. Marko Tolja - Tisina03. Petar Grašo - Ako te pitaju04. Jacques Houdek - Pravi sretnik 05. Đani Stipaničev feat. Renata Sabljak - Ako nam ljubav preživi noć06. Psihomodo Pop - Ako želiš biti moja07. Vatra ft. Massimo - Nama se nikud ne žuri08. ZSA ZSA - Pruži mi ruku09. Gibonni - Nisi više moja bol10. Stjepan Lach - Nije važno11. Franka - S tobom12. KEDZO - Vojnik Ljubavi13. Pravila Igre - Kako nam stvari stoje 14. Vanna - Najbolji ljudi15. Antonela Doko - O čemu pričamo16. Detour - Bez Tebe