Što grickati uz utakmice: Evo naših prijedloga

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ako ste i vi podlegle navijačkom zanosu i spremate se pred malim ekranima bodriti (i škicati) nogometaše na svjetskom nogometnom prvenstvu, sigurno razmišljate i o grickalicama.

Marija Čuić, koja stoji iza slastičarske tvrtke Mamamajka, predložila nam je dva recepta za savršenu večer pred televizorom s prijateljima.

Novinarstvo ili torte: Nakon životne tragedije, Marija je otvorila uspješnu tvrtku

Pogačice sa svježim sirom

Pogačice su omiljeni obiteljski snack.

400 g glatkog brašna

400 g svježeg sira

250 g maslaca

pola praška za pecivo

2 žličice soli

sezam

1 jaje

Brašno, sol i prašak za pecivo pomiješajte pa dodajte sir i omekšali maslac. Zamijesite podatno tijesto i ostavite u hladnjaku barem sat vremena.

Površinu pobrašnite, razvaljajte smjesu na otprilike centimetar debljine i preklopite na tri dijela, a onda ponovno razvaljajte na centimetar debljine. Vadite kružiće ili neke druge oblike (budite kreativni), slažite ih u lim za pečenje, premažite razmućenim jajetom te pospite sezamom. Pecite na 200 stupnjeva dok ne porumene.

 

Sicilijanski kolač od naranče

Riječ je o vrlo jednostavnom aromatičnom kolaču.

Foto: Marija Čuić
Foto: Marija Čuić

250 g maslaca (sobne temperature) 200 g mljevenog šećera

prstohvat soli

4 srednja ili 3 velika jaja

120 ml cijeđenog narančina soka

korica naranče

270 g glatkog brašna

1 žlica ekstrakta vanilije

Tko voli, može dodati i pola žličice ruma (nije nužno, dovoljno je fino i mirisno i bez njega)

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Maslac izmiksajte da postane pjenast, zatim lagano dodajte šećer, prstohvat soli i vaniliju. U smjesu dodajte jedno po jedno jaje i svaki put malo izmiksajte, a ako je smjesa siraste teksture, dodajte žlicu brašna. Nakon toga dodajte sok od naranče (i rum tko želi), sve lijepo izmiksajte i na kraju dodajte brašno. Brašno se u smjesu umiješa bez miksera, laganim pokretima da se ne razvija gluten, kako bi kolač zadržao rahlu teksturu.

Izlijte u kalup za kuglof koji je namašćen maslacem i posut brašnom ili neki manji četvrtasti kalup i pecite otprilike 45 min (možda i malo dulje, ovisno o pećnici).

Ohlađeni kolač pospite šećerom ili rastopite malo čokolade i prelijte.

Koktel majstor za vas je osmislio dva ukusna koktela za Rusiju 2018.

Uživajte.