Zasladite dan ukusnim kolačem od čokolade i naranče

Foto: Kate Bošković

Sivi i tmurni dani ne dopuštaju nam izlete u prirodu pa je najljepše ostati u toplini doma. Sivo popodne možete provesti isprobavajući nove recepte, a mi imamo jedan za sve čokoljupce.

Slatkopedija ima odličan recept za kolač od čokolade i naranče. Ukusna čokolada dobit će na svježini dodatkom narančine kore, a ovaj desert svidjet će se svim ljubiteljima čokoladnih slastica.

Za kolač od čokolade i naranče treba vam:

Biskvit:

3 jaja
140 g šećera
3 žlice ruma
narančina kora od ½ velike naranče ili 1 male naranče
½ žlice arome vanilije
100 g maslaca
95 g čokolade za kuhanje

Ganache (krema od čokolade):

400 g čokolade za kuhanje
500 ml vrhnja za šlag

Foto: Kate Bošković

Priprema biskvita:

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom. Čokoladu razlomite na male komade i topite je na pari. Kada se otopi, ostavite je sa strane da se ohladi.

Odvojite žumanjke i bjelanjke pa žumanjcima dodajte šećer i miksajte ih dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu. Zatim dodajte rum, narančinu koru i aromu vanilije pa sve dobro izmiješajte. Ovoj smjesi malo-pomalo dodajte maslac pa miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

U ovu smjesu umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Bjelanjke izmiješajte mikserom u čvrsti snijeg, a zatim ih, malo-pomalo, miješajući špatulom ili pjenjačom, dodajte prethodno dobivenoj smjesi.

Četvrtasti kalup poprskajte uljem u spreju (ili namažite maslacem i pospite brašnom) pa u njega izlijte pripremljenu smjesu za biskvit.

Pecite u ugrijanoj pećnici 20-25 minuta (ovisno o jačini pećnice). Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov – kada čačkalica izađe čista iz biskvita, možete izvaditi kolač iz pećnice.

Gotovi kolač ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi.

Foto: Kate Bošković

Priprema ganachea:

Za ganache ugrijte slatko vrhnje na laganoj vatri gotovo do vrenja pa njime prelijte čokoladu za kuhanje razlomljenu na komadiće i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Gotovi ganache prelijte preko ohlađenog biskvita i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Umjesto ganachea, kolač možete preliti čokoladnom glazurom, ukrasiti šlagom, posuti šećerom u prahu ili samo servirati uz kuglicu sladoleda od vanilije.