7 navika ljudi kojima je dom uvijek čist – i na koje smo ljubomorne…

Foto: Ian Dooley/Unsplash

Ubrzani tempo života ponekad nam ne ostavlja dovoljno vremena za čišćenje i pospremanje pa se dogodi da danima preskačemo hrpe neopeglanog rublja, zažmirimo na grudice prašine i pretvaramo se da nismo uprljali tepih u dnevnoj sobi.

Često se ulovimo u razmišljanju kako bi nam život bio jednostavniji da smo onaj tip osobe koji svoj dom može dovesti u red u roku 15 minuta i primiti goste u bilo koje doba dana ili tjedna.

No, vjerovali ili ne, to nije nemoguće. Važno je samo usvojiti nekoliko malih navika koje će vas pretvoriti u uzornu domaćicu. Dobro, možda smo malo pretjerali, no sigurni smo da će vam dom izgledati puno bolje. I čišće.

1. Namjestite krevet
Prije nego što ujutro krenete na posao, namjestite krevet. Ako ste baš u žurbi, prekrijte ga prekrivačem i nabrzinu namjestite ukrasne jastučiće. Već će izgledati bolje.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

2. Ispraznite perilicu suđa odmah ujutro
Sljedeći jutarnji zadatak jest – isprazniti perilicu posuđa. Tako nećete morati razmišljati gdje ćete s posuđem nakon ručka i večere.

3. Pranje rublja
Pokušajte redovito prati rublje kako vam se ne bi nakupile velike hrpe. Ako u vašem domu živi više članova obitelji, pokušajte oprati rublje svaki ili svaki drugi dan, a ako živite sami, odredite dane u tjednu za pranje.

4. Koristite košare za organiziranje stvari
Neka svaka stvar u vašem domu ima mjesto za skladištenje i pohranjivanje. Ukrasne košare vaš su saveznik u pospremanju!

5. Ne odgađajte
Kada vam stigne neki paket, otvorite ga, spremite sadržaj na mjesto, a nepotrebnu kutiju, omotnicu i slično, bacite. Istoa tako, nakon što dođete kući s nekog putovanja, odmah raspakirajte stvari – prljavu robu stavite za pranje, a ostale stvarčice pospremite na njihova mjesta.

6. Počistite sve čim završite s određenim poslom
Sjeckali ste povrće za ručak? Odmah operite dasku za rezanje i nož. Imali ste goste? Čim odu, operite čaše i tanjuriće. Tako ćete poslije imati manje posla.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

7. Ne idite spavati a da niste počistili kuhinju
Pokušajte se oduprijeti potrebi da odmah nakon večere uskočite u krevet. Prije operite posuđe, obrišite kuhinjski stol i sve posložite i prebrišite, a onda otiđite na spavanje. Tako ćete izbjeći neugodne mirise i priuštiti si jutro bez dodatnog stresa.

Foto: Daniil Silantev/Unsplash
Foto: Daniil Silantev/Unsplash