Bilo da razmišljate o mački ili imate ideju nabaviti psa, dovođenje novog kućnog ljubimca u vaše kućanstvo značit će promjene – za vas, za kućne ljubimce i za sve ostale članove vašeg kućanstva. Malo priprema može ovaj odabir osjetno olakšati.

Razmotrite ovo prije nego dovedete kući novog psa ili mačku:

Upoznajte se. Važno je da ste stvarno donijeli ovu odluku sami sa sobom. Ideja dobivanja novog psa ili mačke je zabavna. Oni su slatki i odani te vrhunski najbolji prijatelji, ali oni su također životna predanost. Pas ili mačka utječu gotovo na svaki element svakodnevnog života i stvarno ne postoji takva stvar kao “nisko održavanje” kućnog ljubimca. Ograničenja prostora također igraju ulogu – aktivna životinja može biti neprikladna za mali stan. S toga je važno razumjeti svoja ograničenja. Osim emocionalne hrane koju zahtijevaju, psi i mačke također su financijska investicija, stoga osigurajte da imate sredstva a ne samo  da nudite istinsku ljubav, siguran i zdrav dom.

Zapitajte se:
Koliko vremena moram dati svakom ljubimcu svaki dan za šetnje, zabavu, hranjenje, maženje i pažnju općenito?
Kako bih radije provodio to vrijeme, s budućim psom ili mačkom? Je li trening životinje moj izbor ili nešto drugo kako želim provesti svoje vikende? Odgovor na to će vam dati uvid u vrstu i psa koji vam može najbolje odgovarati.
Što ću učiniti ako i kada trebam biti izvan kuće duže vrijeme? Mogu li si priuštiti ili naći ljubimca u blizini mene?
Koliko svog prihoda moram potrošiti na kućnog ljubimca i, ako su sredstva ograničena, koje usluge u blizini mogu pomoći da pružim najbolju skrb?
Koliko cijenim uredan dom? Iako se ovo može činiti čudnim, određene pasmine i mačke će zahtjevati jednako puno čišćenja, a druge će biti lakše podići uz manje čišćenja.
Postoje li određena ograničenja za tip, veličinu ili vrstu pasa ili mačke koje mogu imati?
Napraviti istraživanje. Iako je svaki pas ili mačka jedinstvena, obavljanje nekih istraživanja o određenim psećim i mačjim pasminama može vam dati opći osjećaj karakteristika povezanih s različitim kućnim ljubimcima. Razmislite o vašem trenutnom životnom stilu i kakvoj će se vrsti pas ili mačka uskladiti. Neki psi trebaju više posla jer imaju veću razinu energije ili češće potrebe za njegu. Također pogledajte početni trošak. Neposlušnu štene vašem domu može utjecati na vaš proračun. Hrana, kreveti, ovratnici i igračke sve je to čisti trošak novca. Tako se može zahtijevati i cijepljenje, wellness check-up, oznake, licence. Pogledajte što je trošak dodavanja psa svojoj obitelji i uvjerite se da to možete priuštiti u mjesečnom i dugoročnom proračunu. U redu je ako trebate spremiti sa strane za plaćanje početnih troškova. Velika je stvar dovesti ljubimca u vaš život, stoga se cijelo vrijeme trebate pripremati za to ali jednako tako biti svjesni što to znači za vas, za vaš život, za vaše troškove i vrijeme.

Odlučite što želite. Prije nego što krenete u sklonište ili pregledavanje web stranice adaptivnih kućnih ljubimaca, odlučite što radite i što ne želite. Imajte nekoliko pasmina, opću veličinu psa i karakteristike u vidu. Imajte na umu da je svaki pas ili mačka pojedinac, ali vjerojatno će odražavati određene karakteristike svoje pasmine. Ako vam prolijevanje ili slinjenje predstavljaju problem, znajte to i držite se svog stava bez obzira kako životinja izgleda i koliko je slatka. Ako želite hraniti i podupirati nekoć zlostavljanog psa, to znajte i govorite kako biste pružili skrbništvo o tome što će trebati. Ako želite izbjeći masivni napor treninga koje štene ili mačići mogu zahtjevati, pripremite se i pitajte za stariju ili odraslu životinju.

Animal Planet ima čak i cool kviz za izbor pasmine koji će vam pomoći da odlučite. Samo imajte na umu da psi i mačke mogu varirati mnogo ovisno o pasmini.
Pogledajte lokalna skloništa i udruge za spašavanje. Hodanje po skloništima može biti emocionalno iskustvo. Porazno je vidjeti toliko pasa i mačaka u kavezima koji trebaju dom. Prije obilazaka, mnoga skloništa imaju web stranice tako da možete pregledavati svoje trenutne kućne ljubimce za usvajanje. Web-lokacije poput Petfinder.com i Adopt-a-Pet čak nude centralizirane baze podataka na kojima možete pretraživati ​​prema vašem poštanskom broju. Pogledajte online i pogledajte koji divan potencijalni ljubimac bi mogao odgovarati za vas. Kada budete spremni, posavjetujte se s udrugama koje imaju potencijale. VAŽNO: Nemojte se obeshrabriti ako udruga ne odgovara ili vas odbije za određenog ljubimca kojeg vidite na mreži. Budite uporni i naći ćete udrugu i psa ili mačku koja je namijenjena vama.

Sretno! 🙂