Akne u 30-ima: Je li to normalno?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dok neke žene u 30-ima razmišljaju o prvim borama, druge se bore protiv akni. Upalne promjene na koži lica mogu se pojaviti i u kasnijem razdoblju života. “Procjenjuje se da 5 posto žena starijih od 51 godine imaju četiri akne na jednom obrazu, što ukazuje na važnost problema”, smatra i naša sugovornica, dermatologinja Vesna Lamer.

Treba razlikovati akne koje su nastale zbog hormonskih poteškoća i one koje nastaju kasnije. Postoje brojne studije u kojima su se upalne promjene na koži lica povezivale sa stresom, pušenjem, kozmetikom, genetikom, dijetom, ali konkretan uzrok njihova nastanka nije poznat.

“Ženi koja nikada prije nije imala akne treba pogledati menstrualni ciklus, hormonski status,  štitnjaču, hormone jajnika. Ako ništa ne možemo naći i ako se akne pojavljuju bez očitog uzroka, onda terapiju određujemo individualno. To može biti lokalna terapija ili uzimanje tableta, ovisno o stupnju i kliničkoj slici”, istaknula je dermatologinja Vesna Lamer za Prvi.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vratimo se na početak teksta i činjenicu da žene u toj dobi razmišljaju i o prvim borama. Dobra je vijest da kod akni koža proizvodi više sebuma i masnija je, pa je manja i pojava bora. Naravno, pod uvjetom da žena nije pušila i pretjerano se izlagala suncu, objašnjava dermatologinja.

Ako su vam se akne pojavile u kasnijoj životnoj dobi, ne smijete zanemariti terapiju koja će vam pomoći. Na tržištu postoje brojni kozmetički preparati kojima možete riješiti upalne procese na licu.

“Preporučuju se nekomedogeni proizvodi koji sprečavaju začepljivanje folikula i iritiaciju folikularnih otvora. Većina današnjih proizvođača kozmetike drži se toga i provodi pokuse tako da pozove petstotinjak djevojaka i da im proizvod na testiranje. Nakon toga potpišu pristanak i obvežu se da će tu kremu nanositi jedan, dva ili tri puta dnevno tijekom tri mjeseca. Nakon toga ih ponovno pozovu te se mikroskopski broje komedoni na početku, tijekom i na kraju promatranog razdoblja. Tako se dokazuje je li neki proizvod komedogen ili nekomedogen. Ta istraživanja koštaju, što se u konačnici ugrađuje i u cijenu proizvoda”, objasnila je dermatologinja Doma zdravlja Novi Zagreb – zapad.

Iako većina smatra da će akne proći same od sebe, to nije točno. Ako se pojave, potražite savjet liječnika koji će vam pomoći da riješite problem. Naravno, ne smijete zaboraviti ni na dobru njegu koja je ključ zdravog lica.