Amerikanci danas izlaze na izbore

Foto: Spencer Platt/Getty Images
Foto: Spencer Platt/Getty Images

Amerikanci danas izlaze na izbore u kojima biraju cijeli saziv Zastupničkog doma, svih 435 zastupnika te 35 predstavnika u Senatu, što je otprilike trećina saziva. Na izborima se odlučuje i o guvernerima 36 saveznih država. Ovi izbori smatraju se svojevrsnim referendumom prve polovice mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Očekuje se veliki odaziv na ovogodišnje izbore koji se odvijaju u napetom ozračju. Republikanci američkog predsjednika Donalda Trumpa trenutno imaju većinu i u Kongresu i Senatu, međutim, čini se da bi demokrati to mogli preokrenuti. Trump je poručio da je na kocki sve što su dosad postigli, dok je njegov prethodnik Barack Obama na Twitteru napisao da bi ovo mogli biti najvažniji izbori u njihovim životima. Obojica su bili aktivni u pokušajima da privuku glasače kandidatima svojih stranaka, no  različitim stilom.

“Ključno je da izađete glasati, jer glasate i za mene pa morate izaći. Morate štititi svoja prava i slobode”, rekao je Trump.

“Možda je najvažnije to što je karakter naše zemlje na glasačkom listiću. U završnim tjednima ovih izbora vidjeli smo stalne pokušaje da nas se razdvoji retorikom kojoj je cilj potaknuti bijes i strah, retorikom kojoj je namjera iskoristiti našu prošlost rasne, etničke i vjerske razdvojenosti”, izjavio je Obama.

Novoizabranim zastupnicima mandat će početi početkom nove godine.