Analiza Plenkovićevog nastupa na saborskom aktualcu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon dvomjesečne ljetne stanke, saborski zastupnici vratili su se ovaj tjedan u svoje klupe. Iza nas je aktualac koji je, bez sumnje, obilježio premijer Andrej Plenković – svoj nastup naziva britkom politikom, a oporba nervozom. Komunikacijske stručnjake neodoljivo podsjeća na bivše premijere.

Da je pred nama burna politička jesen dalo se naslutiti na početku jesenskog zasjedanja Sabora. Zaiskrilo je između vladajućih i oporbe, a u glavnoj ulozi gledali smo premijera Plenkovića koji je bez zadrške odgovarao na sve provokacije.

Vladajući su jedva dočekali čelnika SDP-a Davora Bernardića, a lavina je krenula nakon njegovog pitanja što će Vlada poduzeti po pitanju negativnih gospodarskih trendova.

“Gledam malo iza vas da ne bi neki krupniji kapital ili uvozni lobij nešto naudio, ali vidim samo sitni SDP, jedan grintavi gremi ljudi koji vas napušta svakoga dana”.Zaiskrilo je i na relaciji premijer Plenković – Bruna Esih.

“Hvalili su vas iz ureda predsjednice, hvalili su vas tu, neki od mojih kolega, zahvaljujući čijoj preporuci ste tu došli, ja vas tada nisam znao, ali da sam vas poznavao, ne bi bili na listi. Trebalo je dvije godine saborskog mandata da od vas čujemo prvo zastupničko pitanje”.

“Ako mislite da će vas ovo odvesti prema novom mandatu, samo izvolite, raspišite izbore. Ja vam bacam rukavicu, budite muško, a ja ću biti žensko”, rekla je Esih.

Na konstataciju novinara kako je poprilično dobre volje, Plenković je nakon aktualca pojasnio:

“Ja samo biram trenutak i stil koji hoću primijeniti, dakle imate katalog verzija, a ovo je jedna verzija britke politike s jasnim stavovima i odgovorima“.

Oporbenjaci, pak, misle – iza premijerova dominantnog nastupa krije se nešto sasvim drugo. SDP-ovac Gordan Maras i Mostovac Miro Bulj:

“Ja ne mislim da je premijer dominantan, mislim da je vrlo nervozan, vidi se da ima ogromnih problema u svojoj stranci, a to je pokušao sakriti svadljivim tonom”, izjavio je Maras.

“Njegovo ponašanje je odraz nervoze, koja je očito uvjetovana odnosima prema prosvjedu u Vukovaru i vrlo male kontrole unutar stranke. Gubi kontrolu, uzde, pa tako pokazuje svoju moć”, rekao je Bulj.

Stručnjak za komunikacije Gordan Turković kaže – tanka je granica između dobre doskočice i teške uvrede.

“Napao je Davora Bernardića koji je već na podu, nekima to može izgledati simpatično, a nekima kao da tuče osobu koja je već na podu”.

A povukao je i paralelu s bivšim premijerima.

“Sanader je u svojoj retorici bio neprikosnoven, a ovo je na tragu Zorana Milanovića. Ostaje za vidjeti hoće li Plenković nastaviti koristiti doskočice i pošalice kao Milanović ili će se vratiti u svoju komfornu zonu”.

Na burnu komunikaciju u našem Parlamentu možda nismo još navikli. U Ukrajini, Moldaviji, Ugandi, Turskoj, pa i Velikoj Britaniji često gledamo fizičke obračune usred rasprave.

Hrvatska takvo što srećom ne pamti, a nadamo se da niti neće.