Bačić: Da se lex Agrokor donosi danas, u osnovama bi bio identičan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić aferu zbog koje je otišla potpredsjednica Vlade Martina Dalić nazvao je takozvanom i ponovio njene riječi da ništa nezakonito nije napravljeno.

Istaknuo je još jednom da je većina sadržaja objavljenih mailova bila poznata i kad se u Saboru glasalo o povjerenju Dalić. No istragu je pokrenuo i DORH.

“DORH ima pravo na temelju svega što je izišlo u javnost provoditi izvide i ispitati sve okolnosti, onda ćemo čuti stav DORH-a i ne bih komentirao rad DORH-a”, rekao je Bačić.

O upozorenjima pravnih stručnjaka, među njima i profesora Miladina, koje je dobila i ignorirala skupina Borg koja je radila na lex Agrokrou i zašto se nije prepisao talijanski zakon u kojemu je onemogućen sukob interesa, Bačić ističe da nije bilo europskog zakona koji se mogao prepisati na Agrokor.

“Izvanrednog povjerenika nije imenovala Vlada, pa on ne podliježe Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, a ne mislim da ima faraonske ovlasti”, naglasio je Bačić.

“Tad se reagiralo na način da se napravio zakon koji usprkos primjedaba određenog broja članova radne skupine nije ni na jedan način otežao poziciju Hrvatske i hrvatskog gospodarstva i hrvatskog financijskog sustava, dapače. Uz izraženu bojazan uvaženog profesora taj zakon je polučio, barem do sada, izniman uspjeh“, poručio je Bačić.

Na upit da se sada ponovno donosi zakon, bi li postupili na isti način, Bačić je odgovorio: “Da bi zakon pisao na način na koji se zakoni inače pišu. Kroz savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, kroz izradu nacrta prijedloga zakona, kroz uključivanje radnih skupina, fakulteta, stručnjaka, zakon bi vjerojatno bio drugačiji. Siguran sam da bi u osnovnim elementima i odredbama bio identičan“, istaknuo je Bačić.

A hoće li se ići na produljenje lex Agrokora nakon 10. srpnja?

“Ne mogu vam odgovarati na hipotetska pitanja, ali sam siguran iz onoga što sam jučer čuo da je vrlo vrlo velika vjerojatnost da će se ta nagodba usvojiti“, napomenuo je Bačić.