Biljke s ružičastim cvjetovima koje volimo

Foto: instagram.com/lindasleaves
Foto: instagram.com/lindasleaves

Zeleni listovi biljka svaki prostor osvježe u trenu, osobito kad se na njima prirodno nalaze još i ružičaste nijanse. Njihov izgled prostoru daje šarmantan ton pa su zato divan dodatak u domu.

Pronašli smo nekoliko primjeraka koji su idealni za kućanstvo, a ako ih budemo njegovali trajat će dulje nego buket svježeg cvijeća.

Mojsijeva lađica, sobni puzavac ili tradeskacija (Tradescantia spathacea)

Ova sukulentna biljka naraste do 30-ak centimetara, a listovi od osam centimetara s donje su strane ljubičaste boje. Cvjetići joj se skrivaju u izraslinama, a potrebno ju je redovito zalijevati. Može ostati i na suncu, ali bolje uspijeva na polusjenovitim mjestima.

Kroton (Codiaeum variegatum) 

Kroton naraste do tri metra visine. Njegovi su listovi višebojni, od tamnozelene do tamnocrvene nijanse. Voli visoku temperaturu tla i zraka, ali i visoku razinu vlage pa nikako ne tolerira temperature niže od -10 stupnjeva. Tijekom proljeća i ljeta potrebno ju je obilno zalijevati.

Singonij (Synogonium podophyllum) 

Listovi singonija dugački su do 30 centimetara, a biljka u prirodnom staništu može narasti i preko 10 metara dužine. Traži toplu temperaturu koja nije niža od 16 stupnjeva, ali i visoku vlagu. Zalijevati ju je dovoljno povremeno, a odgovara joj svijetlo mjesto, no ne na direktnom suncu.

Kalateja (Calathea roseopicta)

Iako je relativno zahtjevna biljka, kalateja ima puno ljubitelja zbog prekrasnog i raskošnog lišća kojima je ukrašena.Može narasti do jednog metra, a potrebno joj je puno svjetlosti. Tijekom zime treba biti na temperaturi do 19 stupnjeva, a zahtijeva i ravnomjernu vlažnost zraka i zemlje.

Anturijum ili flamingov cvijet

Jedna od najomiljenijih biljaka potječe iz tropskih krajeva i potrebni su joj svjetlost, toplina i vlaga. Ipak, ne voli izravnu sunčevu svjetlost, a temperatura ne smije pasti ispod 15 stupnjeva. Vlaga joj je izuzetno potrebna pa posudica ispod nje treba uvijek biti ispunjena vodom. Njezini su listovi tamnozeleni i srcoliki, a njezini su cvjetovi jarke boje.

Stromanta (Stromanthe sanguinea)

Još jedna zanimljiva tropska biljka je stromanta koja može narasti do metar i pol. Ipak, kao sobna biljka, dosegne visinu do 70 centimetara, a njezini listovi tijekom dana prate sunce. Potrebno joj je svijetlo mjesto, ali ne na izravnom suncu. Voli vlagu, ali i ne i temperaturu nižu od 18 stupnjeva.