Božićna zvijezda: Donosimo trik kako je sačuvati do idućeg Božića

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Jedan od najljepših cvjetova koji možemo vidjeti u domovima u zimsko vrijeme je božićna zvijezda. Da bismo njezinu raskoš sačuvali što dulje, trebali bismo znati nekoliko detalja.

Ova je biljka porijeklom iz potpuno drugačijeg okruženja. Raste u suptropskom dijelu Meksika i u središnjoj Americi što znači da voli toplinu i svjetlost. Ipak, važno je da oko nje ne bude previše svjetlosti i da nije blizu izvora toploga zraka poput radijatora. Idealna temperatura za nju je između 18 i 20 stupnjeva.

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Zvijezda u prirodnom staništu može doseći visinu od tri metra. Naša prilagođena verzija uglavnom ostane na visini od 45 centimetara što ju čini savršenom za uzgoj u stanu ili kući. Zalijeva se odozdo, preko posudice, a dovoljno je svaka 3 do 4 dana podložak ispuniti vodom i nakon pola sata izliti višak koji biljka nije upila.

Njezini pricvjetni listovi, koje se često naziva cvjetovima, mogu biti crvene, ružičaste i bijele boje. Kad oni padnu, uglavnom oko veljače, nove izdanke treba odrezati na visinu od 10 centimetara. Pritom koristite rukavice jer zvijezda ima otrovan sok koji može iritirati kožu. Osim toga, biljku stavite na hladnije mjesto, između 12 i 15 stupnjeva, gdje će provesti 8 tjedana, sve do svibnja ili lipnja.

U toj fazi mirovanja zalijevanje svedite na minimum, gotovo pustite da se kompost osuši, a krajem proljeća, nakon 8 tjedana mirovanja, presadite je u veću posudu, u mješavinu stare zemlje i pijeska i obilno zalijte, no pazite na osjetljivo korjenje.

Nakon presađivanja ostavite biljku u sjeni na 2 dana, bez zalijevanja, kako bi se korijen proširio, a zatim je vratite na toplo mjesto. Ako tijekom ljeta raste prebrzo, skraćujte izdanke sve do kolovoza.

Početkom listopada božićnu zvijezdu stavite u mračni prostor ili je prekrijte materijalom koji ne propušta svjetlost jer, da bi ponovo procvala, potrebno joj je 10 sati svjetlosti i 14 mraka. To znači da u potpunom mraku treba biti od poslijepodneva jednog do kasnog jutra sljedećeg dana. Biljku je zato potrebno pratiti tijekom godine jer ako listovi počnu žutjeti ili se sušiti, u prostoriji je pretoplo ili premračno. Tako će uz dobru njegu vaša zvijezda sljedeću zimu ponovo blistati.