Čestitke Vatrenima na pobjedi dolaze sa svih strana

Foto: Shaun Botterill/Getty Images
Foto: Shaun Botterill/Getty Images

Pobjeda Vatrenih nad Englezima i povijesni ulazak u finale Svjetskog prvenstva odjeknuo je diljem svijeta. Strani mediji puni su hvalospjeva našim nogometašima, a čestitke pljušte sa svih strana.

Novinar New York Timesa, Rory Smith pobjedu Vatrenih napisao je kao ep dostojan Ilijade i Odiseje.

“I dok su im pokreti postajali sve teži i tetive sve napetije, dok su hvatali dah i dok se činilo da ne mogu dalje, smogli su snage, nastavili igrati, nastavili trčati, prošli su Englesku, ušli u finale Svjetskog prvenstva, u povijest”, napisao je Smith.

Ivan Vukušić utakmicu je gledao u Londonu okružen Englezima: ‘Bili su arogantni i provocirali su’

Španjolska Marca donosi naslov – “Modrić zaslužuje finale, Svjetsko prvenstvo, Zlatnu loptu i što god je ostalo”.

Našeg kapetana hvale i britanski susjedi Irci koji pišu “Modrić dokazao svoju veličanstvenost dok se engleska srca lome u Rusiji”.

Srbijanski Blic pobjedu Vatrenih nazvao je povijesnim uspjehom neviđenih razmjera, slično je pobjedu Hrvatske opisao i Dnevni Avaz, najčitaniji dnevni list BiH. Više engleskih medija poraz svoje reprezentacije nazvalo je krajem engleskog sna. Nastavili su i s podrškom svoje momčadi nazivajući ih herojima koji su naciju učinili ponosnom.

Hrvatskoj reprezentaciji na pobjedi čestitali su i brojni političari.

Pogledajte najbolje internetske šale na račun pobjede nad Englezima

Rusko veleposlanstvo na twitteru je objavilo “Bravo, Vatreni”, a na Twitteru se oglasio i veleposlanik SAD-a Robert Kohorst s jednostavnom porukom “Sljedeća žrtva” i zastava Francuske.

Čestitku Vatrenima uputio je i britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish: ”Ne dolazi kući ipak. Žao mi je za Englesku, ali Hrvatska je imala više srca i borbenosti. Sretno u finalu. Također ste mi olakšali život kod kuće – žena Francuskinja”, napisao je na Twitteru.

Još je i izgubio okladu s hrvatskim veleposlanikom u Ujedinjenom Kraljevstvu, Igorom Pokazom pa je, kako je obećao u slučaju da Engleska izgubi, na svom Twitteru objavio fotografiju kako nosi kockaste čarape i dres Marija Mandžukića.

Hrvatskoj je sa summita u Bruxellesu čestitao i američki predsjednik Donald Trump, kojemu je predsjednica Grabar-Kitarović jučer poklonila hrvatski dres. Čestitali su i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, makedonski premijer Zoran Zaev, ali i poznati Gladijator, holivudski glumac Russell Crowe.