Čitanje svjedočanstava žena ispred Sabora: ‘Jučer ste izgledali kao leš kojeg su otkopali nakon sedam dana’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U 9 sati članice udruge RODA – Roditelji u akciji, ispred Sabora na Markovu trgu počele su čitati potresna svjedočanstva žena iz hrvatskih bolnica.

Udruga RODA predala više od 400 ‘horor priča’ Ministarstvu zdravstva: ‘Bol žene ne priznaje se kao bol muškarca’

“Danas konačno izgledate bolje. Jučer ste izgledali kao leš kojeg su otkopali nakon sedam dana.”

“Konac mi prolazi kroz tkivo, a bolovi su gori od trudova. Sestra me miluje po licu i govori da moram izdržati. Dolazi doktor, skida šavove i ispočetka me šije. Bojim se vikati jer se bojim reakcije. I danas je ožiljak nepravilan i bolan. I onda me pitaju kad ću na drugo dijete, nikad.”

“Bušenje vodenjaka. Dijagnosticiranje septuma vagine te rezanje septuma. Hematom veličine šake. Šivanje naživo. Posljedice: postporođajna depresija i sin jedinac koji, zahvaljujući riječkom rodilištu, neće imati brata ili sestru.”

“Radili su mi kiretažu naživo. Vezali su mi ruke i noge. Doktorica mi je rekla da sam razmažena jer plačem.”

Ovo su samo neke od priča, a ukupno 400 listova s ispisanim pričama udruga je prošli tjedan predala Ministarstvu koje je najavilo inspekciju po bolnicama.

Rode od vladajućih traže donošenje akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena, koji uključuje i mjere provođenja provedbe, kako ne bi sve ostalo na smjernicama “koje se primjenjuju proizvoljno i selektivno”, naglasile su članice udruge.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL