‘Da vam kosa opet zablista prvo izvadite krv’

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Za mnoge je žene kosa zaštitni znak u koje ulažu mnogo truda, što uključuje redovite odlaske frizeru, ali i pravilnu njegu.

No, što ako vam i nakon kvalitetne njege, kosa i dalje ne raste, a izgleda ispucano i oštećeno. Možda uzrok leži u vama, smatra jedna australska nutricionistica Jessica Sepel.

Naime, ona napominje da prvo što morate poduzeti da vam kosta ponovno zablista jest izvaditi krv. Posebno je važno vidjeti kolika je razina feritina, to jest kompleks bjelančevina i željeza.

Drugi važan korak za dijagnozu vašeg vlasišta je cink. Nedostatak tog minerala može dovesti do naglog opadanja kose, smatra Sepel, te zbog toga savjetuje da se uzmu vitamini koji će nadomjestiti sve ono što vam nedostaje.

No, ono što možda najviše utječe na kosu, ali i na cijeli organizam je stres. Australka smatra da je dovoljno nekoliko minuta dnevno koje trebate odvojiti za sebe kako biste se odmorili od okoline i isključili stres.

“To uključuje gašenje mobitela, kompjutera i čitanje 20ak minuta omiljenu knjigu ili da jednostavno sjediti u tišini”, smatra nutricionistica Jessica Sepel.