Danas je svako peto dijete seksualno zlostavljano, a devetero djece oduzelo si je život

Foto: Pixabay - Ilustracija
Foto: Pixabay - Ilustracija

Svake godine na liječenju zbog mentalnih poteškoća završi oko 2000 djece, odnosno osoba mlađih od 18 godina.

Ozbiljni rizični čimbenici su pušenje, pijenje alkohola, uživanje marihuane, ovisnost o internetu i cyberbullying, rekla je dr.sc. Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na okruglom stolu u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Iako je broj hospitalizacija u porastu, u padu je broj suicida. Primjerice, u prošloj godini život si je oduzelo 15 mladih do 18 godina, a ove godine 9.

Foto: Pixabay

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, rekla je kako danas roditelji premalo vremena provode s djecom te se ona često povlače u sebe i postaju agresivna.

“Danas je svako peto dijete seksualno zlostavljano. Ako su uz to roditelji izvor problema, tada ne mogu ni prepoznati probleme i mentalne poteškoće koje se javljaju kod djeteta, moraju ih prepoznati stručnjaci, pa je važno da  roditelji, zdravstveni radnici i odgojitelji u vrtiću surađuju”, rekla je Buljan Flander.

Prof. Marina Vitković iz Inicijative BoliMe za podršku mentalnom zdravlju naglasila je kako je zadatak njihove udruge promocija i prevencija mentalnog zdravlja te ranog traženja pomoći.

“Želimo mladima reći ‘u redu ako te boli i osjećaš se kako se osjećaš'”, rekla je profesorica Vitković, te dodala da je mentalno zdravlje neodvojivo od tjelesnog zdravlja.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sveprisutan je i fenomen cyberbullying (virtualno zlostavljanje), te svako treće dijete doživljava nasilje, a, primjerice, preko društvene mreže Facebook nasilje doživljava svako peto dijete, dok 10 posto djece priznaje da su i sami počinili nasilje, dodala je prof.dr.sc. Buljan Flander. Anonimnost na mrežama potiče ih da postanu još okrutniji. Naglasila je kako o prevenciji treba voditi računa još u vrtićkoj dobi, jer danas čak i djeca vrtićke dobi oko 2,5 sati dnevno provode pred malim ekranima, a mobitel koriste djeca mlađa od 4 godine.

“Budite prisutni, pitajte djecu čime se bave”, poručila je roditeljima dr. Buljan Flander.

Doc.dr.sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti pri Klinici za psihijatriju Vrapče, upozorio je da situacija nigdje u svijetu nije dobra te kao društvo imamo krive pretpostavke da bi naš posao morao raditi netko drugi.

“U javnosti je nasilje popularno, najviše klikova imaju najvulgarniji sadržaji, što jadnije i niže, to se više klika”, zaključio je dr. Bagarić.