Daniela Drandić iz udruge RODA za Prvi: ‘Ženama se ne daje anestezija. Točka’

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iskustvo saborske zastupnice MOST-a Ivane Ninčević Lesandrić o postupku bez anestezije nakon spontanog pobačaja koji je izveden u KBC-u Split pokrenula je novu lavinu komentara žena sa sličnim iskustvima.

VIDEO Zastupnica šokirala Sabor: ‘Strugali su mi maternicu bez anestezije’ – pitali smo ginekologa za mišljenje

 

Zagrebački ginekolog Jamal Assad za Prvi je rekao kako je kod postupka kiretaže uvijek bolje dati lokalnu anesteziju, iako je tu riječ o odluci liječnika koji procjenjuje stanje pacijentice.

Daniela Drandić iz udruge RODA – Roditelji u akciji podsjetila je kako je slično iskustvo prošle godine javno opisala i pacijentica koja je došla na kiretažu u Petrovu bolnicu.

“Osjećaj je bio kao da vam netko naživo čupa utrobu. Kad odem zubaru zbog malog karijesa, odmah dobijem lokalnu anesteziju, a za ovakav mi je zahvat nisu dali”, ispričala je tada pacijetica, koja je odgovore pokušavala dobiti i od ministra Kujundžića, no očito se nije puno toga promijenilo.

“To je bio slučaj iz KBC-a Zagreb, a sad imamo slučaj iz KBC-a Split. To zvuči kao loša nogometna fora”, rekla je Drandić.

Kaže kako je razlog nedavanja anestezije slobodna volja liječnika.

“Stvar je u tome što ne postoje smjernice ni propisani postupak kako postupati u takvoj situaciji. Zato nitko ne može reći da su prekršena pravila, jer pravila ne postoje. To je ‘sjajna stvar’. Odluka je ostavljena pojedinim zdravstvenim djelatnicima koji se nađu u smjeni. Neka rodilišta imaju politiku da se anestezija u pravilu koristi, neka imaju politiku da se ne koristi. Očito tako malo cijenimo žensku bol”, kaže Drandić.

Odbacuje tvrdnje da se anestezije ne daju jer nema dovoljno liječnika anesteziologa.

“Ja bih jako rado rekla da je u tome problem, ali nije to razlog. Da se želi naći rješenje, našlo bi se. Ženi bi se trebale ponuditi različite mogućnosti, jer opća anestezija nije jedina opcija. Kiretaža rijetko zahtijeva hitni postupak, tako da nema isprike što je tako mnogo žena doživljava naživo. Nitko ne bi išao amputirati nogu naživo ili transplantirati jetra naživo. Nikad se ne dovodi u pitanje postojanje anesteziologa za takvo nešto. Zašto se onda dovodi za ovo?”, pitala se Daniela Drandić.

Kaže kako odgovornost ne bi trebala biti na ženi da se ‘izbori za anesteziju’ već bi to trebala biti odluka zdravstvenih djelatnika.

“Ona ulazi u sustav koji plaća i vjeruje da će dobiti kvalitetnu skrb kad je treba. Taj sustav ima određene odgovornosti prema njoj, prema njezinu zdravlju i integritetu – fizičkom i psihičkom. Ministar ne može ići od bolnice do bolnice i provjeravati daje li se anestezija, isto tako može izdati naredbu da se koristi anestezija, ali to ne znači da ga liječnici moraju poslušati”.

Daniela Drandić kaže kako je to problem koji dugo postoji u Hrvatskoj, i to ne samo kod kiretaža.

“To je problem i kod postupaka MPO – kad se vade jajne stanice, to je problem kad se traži abortus na zahtjev, to je problem kad se šiva nakon poroda… Ženama se ne daje anestezija. Točka. Iili se ne daje dovoljno vremena da anestezija proradi. Puno toga ovisi o tome kako ženama opadne grah, a to nije nešto što bismo trebali reći u 2018. godini.”

Naša sugovornica smatra kako je saborska zastupnica učinila dobru stvar kad je iskoristila svoj položaj u Saboru da javno progovori o tom problemu.

“No, pitam se, ako se to moglo dogoditi ženi koja je saborska zastupnica, i to u lokalnom rodilištu gdje je znaju, što onda tek rade običnim ženama?!”