Danijela Dvornik o čuvanju malene Balie i trendovima roditeljstva: Ako staviš keks u mlijeko, to je katastrofa

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U redakciji Prvog.hr razvila se rasprava o “baka-servisu”. Dio nas ima roditelje kojima mogu poslati djecu tijekom ljetnih praznika ili na čuvanje za vikend. Neki, nažalost, nemaju tu opciju, a ponekad bake i djedovi žive blizu, ali nisu zainteresirani za čuvanje unuka. “Čuvaju unuka samo kad nam se preklapaju smjene na poslu. Ako želimo u kino, odbiju nas jer se oni žele odmarati i ne da im se”, ispričala nam je Matea.

Zanimljivo je i to što je u nekim zemljama, poput Islanda, “baka-servis” nepoznat pojam. O djeci se isključivo brinu roditelji, a bakama i djedovima odlazi se samo u posjet. Trebaju li nam bake i djedovi uvijek biti dostupni ili negdje mogu podvući crtu?

O toj temi razgovarali smo s trenutno najpoznatijom hrvatskom bakom – Danijelom Dvornik, koja nam je ispričala zanimljivu situaciju iz svog djetinjstva.

“Ja sam imala sreću što sam bila jako vezana uz baku, bila mi je kao druga mama. Imala sam i drugu baku, koja apsolutno nije bila zainteresirana za mene ni za sestru. Nismo imale nikakav poseban odnos, posjetila bih je jednom u sto godina. Druga je baka bila posebna priča, rame za plakanje, utjeha, i svjesna sam koliko mi je značila u životu”, ispričala je Danijela.

Danijela je postala baka u studenome prošle godine, kad je njezina Ella rodila malenu Balie. S obzirom na to da Ella i njezin zaručnik Charles imaju dinamične poslovne obaveze, baka uskače kad god treba i nimalo joj nije teško, što se vidi iz svake njezine objave na društvenim mrežama.

“Imam i ja svog posla. Čuvam Balie, želim odraditi trening, treba izlaziti i družiti se s drugim ljudima. Nije lako sve to uskladiti, jer kad ti dijete dođe, moraš se posvetiti njemu. Balie je super beba, nezahtjevna, svuda ide sa mnom, obavljamo stvari zajedno, isto tako obavlja i s Ellom. Meni je zasad to velika sreća i ne vidim problem. Kad god mogu i kad sam doma – uskočim”, kaže Danijela.

“Ako imam neki dogovor, Elli kažem da ne mogu, ali uspijemo se dogovoriti. Sve je stvar komunikacije. Evo, sad ja i Balie idemo na more pa će i mama doći za nama. Dijete te iscrpi na kraju dana, ali to je kompromis – koliko uložiš u neki odnos, toliko ćeš na kraju i dobiti.”

Problema nema ni kad Ella i Charles požele biti malo sami ili izaći.

“Ne vidim zašto bih joj rekla – ne. To je čisti komoditet nekih baka. Ne mogu razumjeti da netko ne želi čuvati unuke. Ja ne znam bih li mogla dugo izdržati bez Balie. Kad su bili na Jamajci i u Londonu, već sam rekla da ću sjesti u avion i otići po nju (smijeh). Opet se trudim da njima ne budem nametljiva. To ide nekim svojim tokom.”

Danijela se prisjetila i vremena kad je ona bila mlada majka, tada su joj pomagale Elline bake.

“Mi smo živjeli život koji je iziskivao mnogo izlazaka zbog brojnih Dinovih koncerata i putovanja. Iako im je možda ponekad bilo teško, roditelji su uletjeli kad god je trebalo” prisjetila se Danijela i dodala: “Bake danas moraju biti mlade jer mislim da baka od 70 godina ne bi više ovo mogla ‘hendlati’. Djeca imaju sve više i više stvari (kolica, nosilice..). Balie treba dignuti 30 puta na dan, a ima 10 kilograma. Često pomislim kako je dobro što sam još mlada i sve to mogu”, dodala je Danijela.

Osvrnula se i na trendove današnjeg roditeljstva.

“Gledam mame na raznim Facebook stranicama – to su komplikacije. Ako staviš plazma keks u mlijeko, stiže osuda, to je najveća katastrofa. Balie sad ima sedam mjeseci. Sjećam se da je Ella sa sedam mjeseci bila na čokolinu i mlijeku. Mi možda nismo imali to što današnja djeca imaju, a nije ni ta prehrana toliko uznapredovala. Jeo si što si imao i što si mogao. Mislim da danas ljudi pretjeruju, ja to ne mogu ni pratiti. Ne treba ni u čemu pretjerivati, treba raditi po osjećaju, a ne po onome što piše u nekoj knjizi. Mi se držimo toga našeg ‘filinga'”, rekla je Danijela.