Deset kultnih filmskih scena koje su nastale slučajno

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Filmska industrija je ogromna. Stotine ljudi uključeno je u izradu jednog filma, a kontrolirati ih sve, gotovo je nemoguće. Isto vrijedi i za glumce koji si s vremena na vrijeme dopuste izlet u vode improvizacije, a neke od njih redatelji odluče i zadržati. Svojom improvizacijom, glumci daju poseban šarm i originalnost određenom filmu.

Zato vam donosimo 10 scena koje su na sreću gledatelja i redatelja “pošle po krivu”.

1.Istinite laži

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Poznata scena u kojoj Jamie Lee Curtis padne dok izvodi striptiz pred svojim mužem Arnoldom Schwarzeneggerom, zapravo je posve slučajna. Glumica je u tom trenutku zaista izgubila ravnotežu, no brzo se vratila u kadar i nastavila plesati. Pogledamo li pozornije prema Arnoldu, vidjet ćemo kako se nagonski trgnuo ne bi li pomogao Jamie da se ustane, ali se brzo vratio nazad kada je vidio da je glumica nastavila kao da se ništa nije dogodilo.

2. Taksist

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Kultna rečenica “You talking to me?” koju često i sami znamo izgovoriti zapravo je čista improvizacija vrhunskog oskarovca Roberta De Nira. Naime, redatelj je od De Nira zahtijevao da priča sam sa sobom u ogledalu. Tada je nastala poznata rečenica koju pamtimo do danas.

3. Zgodna žena

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Film “Zgodna žena“, kultni je film koji je proslavio glumicu Juliu Roberts. No, malo tko zna da je jedna od najpoznatijih scena zapravo improvizirana. Riječ je o sceni u kojoj Richard Gere pokazuje Juliji dijamantnu ogrlicu, a zatim je naglo poklopi i iznenadi glumicu. Julija se toliko iskreno nasmije, da je redatelj ovu scenu odlučio zadržati.

4. Isijavanje

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Čak i ako niste gledali ovaj filmski klasik u kojem Jack Nicolson kao kućepazitelj hotela polako gubi razum, sigurno ste čuli za rečenicu “Heeeere’s JOHNNY!“. Ta rečenica koja je ušla u povijest, zapravo je bila potpuna improvizacija Jacka Nicholsona, a Stanley Kubrick odlučio ju je zadržati.

5. Kum

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Još jedan kultni film na popisu scena koje su zadržane unatoč tome što se nisu nalazile u scenariju. Redatelj Francis Coppola, htio je hladnog mafijaša Vita Corleonea prikazati i kao obiteljskog čovjeka koji ipak ima srce. U sceni u kojoj Vito naređuje da se kazni čovjek koji je zlostavljao tuđu kćer, Marlon Brando nježno gladi mačku u svom krilu. Scena nije bila dio originalnog scenarija, ali se svima toliko svidjela da su je zadržali i čak napravili plakate iz te scene.

6. Nemoguća misija 2

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Tijekom snimanja posljednje scene tučnjave filma “Nemoguća misija 2”, redatelj i ostatak filmske ekipe htjeli su tučnjavu učiniti što je moguće realnijom. Upravo iz tog razloga, kaskader je tražio od Toma Cruisea da se ne suzdržava u toj sceni. Tom ga je itekako poslušao jer kada je nogom zamahnuo kako bi odglumio udarac, njegova noga udarila ga je točno u čeljust. Koliko je Tom bio šokiran, može se vidjeti i u samoj sceni. Redatelj je scenu odlučio zadržati jer kako bolje odglumiti udarac od onog koji se zaista i dogodio?

7. Odbjegli Django 

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Kada Quentin Tarantino snima film, uloge se prihvaćaju bez da se scenarij i pročita. Odbjegli Django jedan je od rijetkih filmova u kojima Leonardo DiCaprio glumi sporednu ulogu, no ništa manje upečatljivu. Scena u kojoj Leonardo lupi rukom o stol i razreže je, zapravo nije u scenariju. Glumac je zaista u tom trenutku ozlijedio ruku, no nastavio je glumiti kao da se ništa nije dogodilo. Scena je naravno završila u filmu jer ipak je ovdje riječ o Quentinu Tarantinu.

8. Vitez tame: Povratak

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Pokojnog glumca Heatha Ledgera proslavila je uloga Jokera u filmu Batman. Glumac se toliko uživio u ulogu da je iz nje teško uspijevao i izaći. Upravo zbog toga nastala je i jedna od kultnih scena kada je Joker zatočen u posebnoj ćeliji. Heath u toj sceni samo šuti i mirno gleda u ono što se pred njim odvija, a zatim kada svi počnu pljeskati jer je zlikovac uhićen, Joker se također pridružuje pljeskanju. Ovaj dio nije napisan u scenariju, ali je zadržan. Nije teško zaključiti zašto.

9. Glup i gluplji

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Svi znamo da je Jim Carrey pravi virtuoz kada je u pitanju improvizacija. No, sa sigurnošću možemo reći kako je svoj talent u potpunosti razvio upravo u filmu “Glup i gluplji”. U sceni gdje su Jim Carrey i Jeff Daniels pokupili ubojicu na cesti, glumci su počeli pjevati pjesmu “Mocking Bird” izvodeći čudne zvukove. Ta scena nikada nije bila u scenariju, već su je glumci u potpunosti improvizirali.

10. Gospodar prstenova: Dvije kule

Foto: Screenshot/ Youtube
Foto: Screenshot/ Youtube

Sjećate se kada je Viggo Mortensen udario nogom o kacigu orkova, a zatim pada na koljena u agoniji zbog pogubljenih kolega. Izgleda kako bol nije bila odglumljena, već stvarna. Naime, Viggo je u trenutku kada je udario nogom o kacigu slomio dva nožna prsta, no nastavio je glumiti. Redatelji Peter Jacksonu toliko se svidjela Viggova posvećenost glumi, da je scenu odlučio zadržati.