Dirljiva ispovijest manekenke o borbi s depresijom i poremećajem u prehrani: ‘Mrzila sam se’

Foto: Screenshot/Instagram
Foto: Screenshot/Instagram

Emica Penklis, 34-godišnja manekenka i vlasnica brenda čokolade Loco Love iz Byron Baya, danas je uspješna i zadovoljna poslovna žena. No njezin život nije uvijek bio takav – dugo se borila s poremećajem u prehrani i depresijom.

Uvijek je bila prirodno mršava, ali je jela što god je željela, sve dok joj liječnik nije savjetovao da zbog zdravstvenog stanja iz prehrane izbaci mliječne proizvode i gluten.

“U početku sam se osjećala bolje i izgubila sam nekoliko kilograma pa su svi komentirali da izgledam izvrsno. Komplimenti su se nizali pa sam počela izbacivati sve više namirnica iz prehrane. Osjećala sam se zaista dobro, ali nakon nekog vremena taj je osjećaj nestao”, rekla je.

 

View this post on Instagram

 

? by my talented and beautiful friend @akila_berjaoui

A post shared by E M I C A (@emicapenklis) on

U tom je razdoblju imala 21 godinu i preselila se u London da bi se potpuno posvetila manekenstvu. Tada je oboljela od depresije. “Moje tijelo bilo je iscrpljeno i skrivala sam poremećaj u prehrani. Osjećala sam se usamljeno, moja kreativnost bila je zamijenjena opsjednutošću izgledom. Bilo je to jako mračnih nekoliko godina”, iskrena je Penkils.

Unatoč teškim problemima, uspješno se bavila manekenstvom. Uzrok njezine depresije i poremećaja u prehrani, otkriva, bila je opsjednutost onim što unosi u tijelo. “Osjećala sam se žrtvom pritiska da budem savršena. Bila sam bez cilja i izgubljena”, ispričala je.

Vjerovala je da taj užasni osjećaj neće nikada proći, a puno je puta pomišljala i na samoubojstvo. Mrzila se, zbog čega je razvila toliko nesigurnosti da je izbjegavala gotovo sve društvene događaje.

Proganjao ju je osjećaj krivnje kada bi nešto pojela, a kako bi ga kompenzirala, pretjerivala je s vježbanjem. “Bilo je tu toliko srama i mržnje prema sebi, začarani krug zlostavljanja“, opisala je mučno iskustvo.

 

View this post on Instagram

 

Doing what I love all day everyday @locolovechocolate #chocolatelife #locolovechocolate #rawcacao #yep

A post shared by E M I C A (@emicapenklis) on

U to vrijeme nitko nije znao kroz što prolazi jer je boravila u Londonu, dok su svi prijatelji i obitelj bili kod kuće. Vjerovali su da je dobro, s obzirom na to da je imala uspješnu međunarodnu karijeru.

Kao profesionalni model izvrsno je zarađivala i putovala po cijelom svijetu, od Azije, Amerike, Europe do Novog Zelanda. Među klijenatima su joj bili Levis, Stella McCartney, Lancôme, Clinique, Burberry, Agent Provocateur, Bonds, Herbal essences i Topshop.

“Moja karijera modela bila je odlična, ali u njoj nisam uživala. Godine koje su mi trebale biti najbolje u životu proživjela sam u patnji. Voljela bih da mogu vratiti vrijeme. Bila sam tako stroga prema sebi. Ali ne žalim jer me to dovelo dovde”, istaknula je.

Pomoć je konačno potražila sa 23 godine, no tek sa 26, kako je priznala, osjetila je da se potpuno oporavila.

“Za oporavak su joj trebale godine. Tek kada sam počela meditirati, mogla sam potpuno stišati svoj um i zavoljeti sebe, što nikada prije nisam osjetila. Za mene je to bilo golemo olakšanje”, ispričala je.

Iako se i danas bavi modelingom, odnos koji gaji prema tijelu puno je zdraviji, a zahvaljujući tom stavu, odlučila je osnovati Loco Love, veganski čokoladni brend. Naime, zdrava prehrana godinama igra važnu ulogu u njezinu životu, a u međuvremenu se počela baviti nutricionizmom i naturopatijom.

“Proizvodnja čokolade nije bila nešto što sam željela, dogodila se prirodno, kada sam prestala o svemu previše razmišljati. Uvijek sam bila pod stresom razmišljajući što ću sa svojim životom, ali proizvodnja zdrave alternative hrani koju volim bila je moja strast”, ispričala je.

Čokoladu je počela raditi u svojoj maloj kuhinji, no s vremenom je brend posato toliko uspješan da su se proizvodi prodavali u deset dućana u Sydneyu. Prošle godine preselila se u Byron Bay, a brend se od tada rapidno brzo razvija.

Među ljubiteljima njezinih zdravih veganskih čokoladica su i brojne poznate osobe, poput Kelly Slater i Alessandre Ambrosio, piše Daily Mail.