Dizelaši odlaze u povijest: I japanski auto-gigant ukida proizvodnju

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Japanski auto-gigant Toyota najavio je potpunu obustavu prodaje dizel automobila u Europi, već od ove godine.

“U 2018. godini naši putnički automobili više neće ići na dizel”, rekao je prvi čovjek Toyote za europsko tržište, dr. Johan van Zyl.

Objašnjava kako Toyota ne planira razvijati nove dizel tehnologije za putničke automobile, dodajući kako će njihov fokus i dalje biti na hibridnim vozilima.

Skandal s umanjivanjem stvarne emisije ispušnih plinova, koji je prvo eksplodirao u Volkswagenu 2015., ubrzao je napuštanje dizel tehnologije, ponajprije zbog štetnosti ispušnih tvari.

Naime, čak je i WHO ustvrdio kako ispušni plinovi izazivaju pojavu raka kod ljudi.

Ovaj skandal potresao je globalnu automobilsku industriju i zadao veliki udarac proizvođačima automobila, jer su se godinama trudili da prividno smanje emisiju ugljičnog-dioksida, i to uz podršku vlasti.

Europske prijestolnice, poput Pariza, najavili su zabranu dizel automobila, a Vrhovni njemački sud otvorio je put svima koji žele zabraniti stare dizelaše na svojim ulicama.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

I Rim, kao jedan od prometno najzagušenijih europskih gradova planira zabraniti vožnju dizel automobila u centru grada, ali tek do 2024. godine.

Upravo ovi skandali i pad popularnosti dizelaša potaknuo je velike kompanije da razmisle o potpunom izbacivanju dizelaša iz proizvodnje i pomicanju fokusa na električna ili hibridna vozila.

Prošle godine gotovo 15 posto Toyotine prodaje u Europi činila su dizel vozila, što je pad od 30 posto u odnosu na 2012. godinu.

U međuvremenu, prodaja Toyotinih hibridnih modela naglo je porasla. Potpredsjednik Toyote Didier Leroy poručio je nedavno kako je već 2011. godine, dakle prije izbijanja “Dieselgatea”, ova kompanija počela značajno smanjivati ulaganja u dizel automobile.