Djeca koja idu u vrtić bolje se ponašaju od djece koja su kod kuće, tvrdi nova studija

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Roditeljima koji osjećaju grižnju savjesti zbog toga što djecu svaki dan moraju ostaviti u vrtiću osam sati, stiže utjeha. Novo istraživanje poznatog francuskog sveučilišta Sorbonne pokazalo je da se djeca koja pohađaju vrtić bolje ponašaju od one koja su kod kuće, ili ih čuvaju bake, djedovi, tete čuvalice…

Istraživanje je provedeno na 1428 mališana, a obuhvaćene su sve dobne skupine – od jaslica do osam godina.

Istraživači su djecu podijelili u tri grupe – onu koja idu u klasičan vrtić, onu koju čuvaju dadilje (uz još maksimalno petero djece) i onu koja su kod kuće. Roditelji su morali ispunjavati upitnike o njihovu ponašanju i razvoju u različitim periodima odrastanja te su istraživači uspoređivali rezultate.

Zaključili su da su djeca koja su išla u kvalitetne vrtiće barem godinu dana pokazala puno manju razinu emocionalnih problema, problema sa socijalnom interakcijom, hiperaktivnošću ili nepažnjom. Ta su djeca pokazala i višu razinu kognitivnih, jezičnih i predškolskih vještina.

“Boravak u visokokvalitetnim jaslicama u prvim godinama života može spriječiti kasnije emotivne poteškoće i promicati socijalno ponašanje”, izjavila je dr. Maria Mechlor, jedna od autorica istraživanja, za portal Popsugar.