Do djetetove 13. godine, roditelji u prosjeku objave 1300 njegovih fotografija na društvenim mrežama

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Od samog rođenja podaci o djeci počinju se skupljati preko interneta, čak i ako roditelji ne objavljuju njihove fotografije na društvenim mrežama.

Na primjer, mami preko Facebooka prijatelji čestitaju na porodu, ona se učlanila u grupu na kojoj traži savjete o njezi kože, a tata “gugla” autosjedalice. Sve su to zapravo podaci koji se odnose na identitet djeteta i mogu se prikupljati u neke svrhe.

Kasnije, kada djeca igraju online igrice, njihovi su podaci još dostupniji te se mogu koristiti u marketinške i slične svrhe, a podložni su i hakerskim napadima.

U Velikoj Britaniji provedeno je istraživanje koje pokazuje da djeca u dobi od 11 do 16 godina u prosjeku na društvenim mrežama objavljuju sadržaj 26 puta dnevno, a roditelji će do njihove 13. godine objaviti prosječno 1300 fotografija i videozapisa o njima.

Roditelji koji žele naučiti više o zaštiti djece na internetu mogu se javiti Centru za sigurniji internet CESI , a priručnik sa savjetima za zaštitu osobnih podataka djece objavila je i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM.