Do 2050. godine u moru će biti više plastike nego riba: Modne i beauty kuće pokrenule novi projekt za očuvanje okoliša

Foto: Rich Fury/Getty Images for H&M
Foto: Rich Fury/Getty Images for H&M

Plastika koja zagađuje okoliš postaje sve veći problem, a procijenjeno je da će do 2050. godine u morima i oceanima biti više plastike nego riba.

Ovaj je problem sve veća prijetnja okolišu pa su se neke modne i beauty tvrtke odlučile za promjene – do 2021. godine potpuno će postati ekološki održive i iz proizvodnje izbaciti plastiku i slične materijale.

Brend Everlane prošli je tjedan najavio izbacivanje “virgin” plastike, odnosno one koja se koristi prvi put. Najavili su reciklažu i ponovno upotrebljavanje korištenih materijala.

Udruga Ellen McArthur pokrenula je projekt “New Plastics Economy Global Commitment”, kojemu je cilj raznim inicijativama što više smanjiti onečišćenje plastikom u idućih nekoliko godina. Projekt je podržalo više od 250 tvrtki iz različitih branši.

Burberry, L’Oreal, Stella McCartney, H&M, Inditex i Unilever kuće su koje su se odlučile pridružiti projektu.

Zagađenje okoliša planira se smanjiti, i u konačnici riješiti, u nekoliko ključnih koraka, a to su eliminacija nepotrebnih plastičnih omota te ponovno korištenje istih, recikliranje plastike, proizvodnja plastike koja je jednostavna za ponovno korištenje i koja je održiva te proizvodnja novih omota od stare plastike.