Dobra vijest za roditelje malih ovisnika o dudama

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ako je vašem djetetu duda varalica najdraža stvar na svijetu (uz mamu i tatu), vjerojatno ste već čuli dobronamjerne kritike kako bi to moglo utjecati na razvoj njegova govora, uništiti mu zube i utjecati na emocionalni razvoj.

Za roditelje malih ‘ovisnika’ dobre vijesti stižu sa Sveučilišta u Sydneyu. Nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Folia Phoniatrica i Logopaedica pokazala je da korištenje duda, bočica ili sisanje palca nije značajno utjecalo na prisutnost fonoloških poremećaja.

Glavna autorica studije, dr. Elise Baker, izjavila je kako je upotreba dude kontroverzna tema, ali studija sugerira da duda nije povezana s problemom govora kod djece.

Istraživanje je provedeno na uzorku djece starije od četiri godine, a bilo je dio šireg istraživačkog projekta koji se bavio problemima govora djece.

“Imali smo grupu od oko 130 djece koja su imala problem, a zatim još jednu grupu koja nije imala problema s govorom. Korištenje duda i bočica nije bilo ono što ih je razlikovalo”, rekla je dr. Baker.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay