Dok nas novac ne razdvoji: Pet pravila koja bi parovi trebali usvojiti kada krenu u zajednički život

Foto: Unsplash

Zajednički život velika je prekretnica za parove – tada zaista upoznajemo partnerove navike, ali i on naše. Stoga nije čudno što je zajednički život često uzrok prekida, no, s druge strane, veze nekih parova postaju još čvršće kada počnu živjeti zajedno.

Osim hrkanja, ostavljanja čarapa po stanu i čudnih detalja, parovima su često problem i financije. Stoga je važno da već u startu odredite pravila vezana uz financije.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

1. Razgovarajte o svojim ciljevima
Važno je razgovarati o zajedničkim ciljevima. Želite li se jednog dana preseliti u veći stan ili kuću? Želite li kupiti vlastitu nekretninu? Planirate li se vjenčati?

2. Otkrijte jedno drugome stanje svojih bankovnih računa
Važno je da ste upućeni u stanje na bankovnom računu svog partnera, da znate kolika vam je ušteđevina i koliki su dugovi. Ako se jedno od vas muči s organizacijom troškova, druga osoba može to preuzeti na sebe i pomoći joj.

3. Izradite plan raspodjele troškova
U idealnoj situaciji, partneri bi imali jednaka primanja. No kada jedan partner manje zarađuje, to može stvarati problem jer se može početi osjećati manje vrijednim u vezi. Takva razmišljanja dovode do stresa i svađa, no i tome se može doskočiti. Osoba koja “donira” manji iznos u zajednički budžet može se “iskupiti” tako što će obavljati više kućanskih poslova ili skuhati više obroka.

Foto: Chris Lawton/Unsplash
Foto: Chris Lawton/Unsplash

4. Pronađite vremena za razgovor o financijama
Možda vam razgovori o proračunskim tablicama nisu baš primjer najboljeg spoja u životu, no ni svađe zbog novca nisu privlačne. Zato je važno da i vi i partner pronađete vremena za razgovor o svojoj financijskoj situaciji. Provjerite sve važne rokove plaćanja, sastavite popis troškova i odredite prioritete.

5. Uvijek imajte plan B
Zajednički život je super stvar, no što ako prekinete? I to je  jedna od mogućnosti na koju morate biti spremni.

Vrlo je važno čuvati račune koji glase na vaše ime, a važni su vam. Primjerice, ako račun za internet glasi na vaše ime, lako ga možete prebaciti na novu adresu dođe li do razlaza. Morate biti sigurni da se u svakom trenutku možete financijski razdvojiti a da to ne utječe na vas. Kako kažu stručnjaci, stvorite zasebne financijske identitete. Također, uvijek je dobro imati svoju štednju.