Doplatak za djecu: Uskoro istječe rok za prijavu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu možete podnijeti do 1. listopada ove godine.

Podsjetimo, 1. srpnja stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu. Njime je omogućeno podizanje razine dohodovnog cenzusa po članu kućanstva na 2328 kuna, čime je proširen krug potencijalnih korisnika doplatka za djecu, a time i djece za koju se ostvaruje pravo na doplatak, poručili su iz resornog ministarstva.

“Tako je, npr., novi limit za obitelj s dvoje djece 9312 kuna ukupnog dohotka ostvarenog u 2017. godini, a za obitelj s troje djece 11.640 kn, uz dodatno ostvarivanje prava na pronatalitetni dodatak od 500 kn za treće dijete”, navodi se u priopćenju.

Postupak za ostvarivanje prava na doplatak za djecu pokreće se zahtjevom nadležnoj područnoj službi ili uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva. Potrebna dokumentacija može se besplatno predati i u poštanskim uredima na području Republike Hrvatske.

Upute o uvjetima stjecanja prava, obrazac zahtjeva za priznavanje prava i popis dokumenata koje treba priložiti nalaze se na stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje:http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=1525