Država časti: Uzmite 80 000 kuna za novi električni automobil

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Od danas od 10 sati na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost možete preuzeti prijavni obrazac, ispuniti ga te poslati na istu adresu kako bi se nadmetali za svoj dio kolača od ukupno 12 milijuna kuna poticaja za kupnju električnog vozila.

Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu zaprimanja zahtjeva, a bit će riješeni u roku od 45 dana. Sudeći prema iskustvima iz ranijih godina preporuča se prijavu predati što prije jer su se do sada sva sredstva vrlo brzo razgrabila.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Poticaji za građane iznosit će do 40 posto cijene vozila.

12 milijuna kuna poticaja za kupnju eko vozila odnose se na:

  • Električni automobili: do 80 tisuća kuna
  • Plug-in hibridi: do 40 tisuća kuna (emisija CO2 manja od 50 g/km)
  • E-skuteri, motocikli: do 20 tisuća kuna
  • E-bicikli: do pet tisuća kuna

Prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić za Prvi.hr kaže kako je smanjenje štetnih emisija najveća prednost električnih vozila.

“U prvom redu se to odnosi na ugljični dioksid, dušični oksid, ugljikovodik i čađu, ali treba znati da će prednosti za okoliš doći do izražaja samo ako se struja proizvodi na ekološki prihvatljiv način. Premda je riječ o svojevrsnom ‘premještanju zagađenja’, time se smanjuju zagađenja u gradskim sredinama. Uvođenje električnih vozila snažan je adut i za razvoj turizma. Primjerice, uvođenje zona za platežnije sposobnije turiste u kojima bi se koristila isključivo električna vozila”, kazao nam je Marušić.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

S obzirom da trend kupnje električnih vozila rapidno raste u cijelom svijetu, nešto smanjenim tempom i u Hrvatskoj, uvijek se postavlja pitanje prati li država rastuće tržište s dovoljnim brojem e-punionica.

U Fondu su nam odgovorili kako je u Hrvatskoj trenutno postavljeno više od 230 e-punionica, s planom da se taj broj vrlo brzo udvostruči. Neslužbeno doznajemo da se u zemlji nalazi i 70-tak punionica koje su postavile privatne tvrtke povezane s kompanijom Tesla, Inc.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U Fondu kažu kako je izgradnja punionica ključna u popularizaciji čistih oblika prijevoza jer ako njih neće biti, ističu, ni poticaji neće mnogo pomoći.

Dodaju kako neki prijedlozi EU idu u smjeru toga da će infrastruktura za punjenje električnih vozila biti preduvjet za uporabnu dozvolu višestambenih zgrada. Napominju kako je Hrvatska i turistička zemlja, što znači da punionice moraju zadovoljiti i potrebe stranih turista. To je sasvim logično jer Hrvatska ove godine očekuje više od 20 milijuna stranih turista, od kojih će svakako jedan dio doći u našu zemlju i s vozilima na električni pogon.

Dr sc. Marušić je tek djelomično zadovoljan razmještajem punionica u zemlji.

“Zasad je koliko-toliko zadovoljavajuća situacija s punionicama samo u Zagrebu, a po toj osnovi trebao bi funkcionirati sustav punionica i u ostalim područjima zemlje, pogotovo turističkim. Također, nužno je da dovoljan broj punionica vozila na struju bude na svim benzinskim crpkama i odmorištima uz auto ceste”, ističe Marušić.

Inače, u Hrvatskoj je prošle godine bilo registrirano 277 električnih automobila, 2500 hibridnih vozila te 467 električnih mopeda i bicikala.