Evo zašto baš nikad ne smijete dodirivati novorođenče

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Postoji li išta slađe od novorođenčeta? Bebe su prekrasne, meke i jednostavno savršene. Zato ni ne čudi što ih svatko želi dotaknuti. No, prije nego posegnete za tuđim djetetom, shvatite da je dodirivanje nečijeg djeteta bez pristanka roditelja, neovisno o njihovoj dobi, potpuno neprimjereno, piše Scarymommy.

Upravo ulazimo u sezonu gripa i viroza. Iako lagana prehlada neće odraslom čovjeku učiniti ništa, za bebu ona može biti pogubna. Ne moramo niti govoriti o nedonoščadi ili bebama oslabljenog imuniteta.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Čak i ako nemate gripu, to ne znači da niste prenosioci. Ovo se ne odnosi samo na bebe stranaca koje vidite u dućanu, već se odnosi na svu djecu. Osim toga, mnogi roditelji nisu na “ti” s dodirivanjem njihovih beba.

Svi oni koji smatraju da je ovo pravi način na koji bebe grade imunitet, moraju znati da ovdje nije riječ o njihovom djetetu, već o nečijem tuđem i da se za takvo nešto uvijek mora tražiti pristanak roditelja.

Iako je majčino mlijeko puno antitijela koji štite djetetov organizam, nisu sva djeca na majčinom mlijeku i ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg biste baš vi trebali graditi njihov imunitet.