Evo zašto biste u svakodnevicu trebali uvrstiti naviku ispijanja čaja

Foto: Unsplash

Hladna jutra i hladniji dani, kišno vrijeme… Čaj kao napitak sad je najprikladniji izbor. Iako je za čaj uvijek dobro vrijeme jer se može piti vruć i hladan, ipak ga najviše pijemo u jesen i zimu.

Grije nas dok je hladno, sprečava prehlade, no trebali bismo ga piti i kad ne osjećamo da nas hvata hunjavica. Brojna istraživanja pokazala su da je odličan za zdravlje cijelog organizma pa bi bilo korisno popiti šalicu čaja svaki dan.

Foto: Unsplash

Važno je koju vrstu čaja pijete jer svaki od njih drugačije utječe na tijelo i um. Ovo su neke pozitivne strane čaja zbog kojih bismo ga trebali više piti.

Čajevi su puni antioksidansa

Zeleni čaj pun je antioksidansa. Jača imunosni sustav, održava mladolik izgled i pomaže u prevenciji niza zdravstvenih problema. Crni i bijeli čaj imaju slične dobrobiti za zdravlje.

Snižavaju rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti

Navika ispijanja čaja smanjit će rizik od bolesti srca, odnosno rizik od srčanog udara smanjuje se za 20 posto, a od moždanog za 35 posto, piše Today.

Za to su najviše zaslužni crni i zeleni čaj. Uz to, usporavaju razvoj malignih bolesti, sprečavaju loš zadah, odlični su za zdravlje kože, a štite i od razvoja Parkinsonove bolesti i pojave dijabetesa.

Foto: Unsplash

Čaj pomaže u borbi s karcinomom

Iako stručnjaci ističu da treba provesti još istraživanja na tom području, svakako se preporučuje ispijanje čaja, osobito ako u obitelji imate povijest takvih bolesti.

Za bolji san popijte čaj od kamilice

Ako se borite s nesanicom i lošim snom, mogao bi pomoći čaj od kamilice, koji će sniziti razinu šećera u krvi. Pomoćiće i čaj od đumbira, koji ujedno pomaže i kod problema s probavom. Naravno, ti čajevi pomažu i u borbi s virozom i gripom.

Foto: Unsplash

Pomoć kod upala

Čaj od nevena preporučuje se za razne upale, a osobito je koristan u terapiji probavnih organa. Smiruje upalu debelog crijeva i otklanja bolove u želucu. Odličan je i za snižavanje kolesterola te pročišćava krv.

Za probleme s cistama na jajnicima pokušajte s kombinacijom nevena, koprive i stolisnika. Smjesu napravite od 50 posto nevena i 25 posto koprive i stolisnika. Svaki dan popijte litru ovog ljekovitog napitka.