FOTO Cvjetna rapsodija u Jadrankinu stanu: ‘Ljudi mi govore da nisu mogli spavati jer im je moje cvijeće bilo pred očima’

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Puno je razloga da u svom domu imate biljke. Osim što poboljšavaju kvalitetu zraka, biljke pridonose smirujućem ugođaju, stvaraju zelenu oazu tijekom zimskih mjeseci i neizostavan su dio modernog uređenja. No, Jadrankina priča prelazi u jednu novu dimenziju.

U njezinu domu biljke nisu ukras, one su glavni nositelj uređenja! Same fotografije ostavljaju bez daha, a svi koji uđu u njezin stan ostanu impresionirani.

“Sada imam oko 340 tegli različitih biljaka, počevši od koraljnih kaktusa (Ripsalis), različitih vrsta sukulenata, kaktusa, zlatnog puzavca, više od 100 orhideja, više vrsta Mona Lise itd.

Oni koji vole cvijeće više su nego oduševljeni. Gotovo svi koji mi prvi put dođu u stan govore isto: ‘Cijelu noć nisam mogla spavati jer mi je tvoje cvijeće stalno bilo pred očima’. Mnogi kažu da se kod mene osjećaju kao na luksuznom godišnjem odmoru”, ispričala je Jadranka Radovanović za Prvi.hr.

 

Jadranka je u Vukovaru završila višu ekonomsku školu, a trenutno radi u tvrtki koja se bavi elektronikom u Njemačkoj. Prvu biljku u svoj je dom donijela prije 41 godinu i tada je sve počelo.

“Još kao dijete maštala sam o tome da ću, kada odrastem, imati kuću punu cvijeća. To mi se ostvarilo, jedino što nemam kuću, nego stan pun cvijeća. Najdraži su mi koraljni kaktusi, na koje sam jako ponosna jer sam ih sve sama uzgojila iz pelcera i imam oko 50 tegli. U stvari, 95 posto biljaka, osim orhideja, uzgojila sam iz pelcera. Prvi pelcer koraljnog kaktusa dobila sam od sestre koja je u to vrijeme živjela u Voćinu. Nijedna žena u cvjetnim grupama tada nije znala za koraljne kaktuse ili Ripsalis, a ja sam ih zarazila pa ih sada masovno kupuju. Na drugome mjestu su mi orhideje”.

Biljke su živa bića i potrebna im je njega, a svi koji doma imaju makar jednu orhideju znaju da ona neće cvjetati ako joj ne odgovaraju uvjeti, a podložne su i nametnicima. Jadranku smo zato pitali koliko vremena ulaže u svoje biljke i kako ih uspijeva održavati gotovo savršenima.

“Najviše vremena mi oduzima njega i dekoriranje orhideja i one su mi najveći ukras u stanu. Imam galeriju punu cvijeća i tu dolaze orhideje koje ocvatu. Čim se ponovo rascvjetaju, raspoređujem ih po cijelom stanu. Zlatni puzavac najzahvalniji je za održavanje i najbolji pročišćivač zraka. Sve biljke, osim orhideja, posađene su u specijalnom supstratu, tako da mi ništa ne miriše po zemlji, nego cijeli stan odiše svježinom. Što se tiče biljnih ušiju, tu sam jako oprezna i nisam imala problema do prošle godine. Za 60. rođendan dobila sam orhideju zaraženu crvenim paukom koji se velikom brzinom raširio i na ostale orhideje. Tuširala sam ih i špricala insekticidima i tako ih spasila, premda su neke i uvenule. Kažu da crvenog pauka samo mogu uništiti akarcidi. Ja ga nisam htjela koristiti u stanu. Vlaga najviše uništava crvenog pauka pa sam ih zbog toga i stalno tuširala. Sada sam jako oprezna. Svaku novu orhideju dobro pregledam povećalom”.

Iako ima mnogo biljaka, Jadranki je želja nabaviti pustinjsku ružu.

“Više sam je puta željela kupiti, ali su mi rekli da je neće nabavljati jer nikome ne uspije. Pustinjska ruža drži se vani, a preko zime unutra. Ova joj klima ne odgovara. Ipak mislim da ću je nabaviti i isprobati. Vidjela sam da se može naručiti preko interneta pa ću je na proljeće naručiti”, kaže Jadranka.

Posebno je ponosna na kaktus Euphorbia Lactea cristata, čiji je pelcer nabavila na Kubi, jer mu je inače cijena paprena.

Budući da su Jadrankin dom i terasa puni biljaka, upitali smo je – događaju li se često nezgode?

“Moram priznati da od djece i unuka nisam imala veće nezgode, ali od muža jesam. Srušio mi je dva staklena stalka i dvije predivne ukrasne saksije”, našalila se Jadranka.