FOTO Odmor u prirodi: Pet vikend-destinacija za bijeg od stvarnosti

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Povratak s godišnjih odmora uvijek je pomalo depresivan jer nam vraćanje u stvarnost i svakodnevicu teško pada.

Da bismo se lakše vratili staroj rutini, kratki odmori za vikend dobra su ideja. Hrvatska ne nudi dobre sadržaje samo na moru, i u kontinentalnim se dijelovima nalaze mjesta u kojima ćete uživati i odmoriti duh i tijelo.

I Baranja, Lika, Gorski kotar i Zagora nude zanimljive aktivnosti u mjestima koja su savršena za obiteljski izlet.

 1. Eko-centar Zlatna Greda

U srcu Kopačkog rita nalazi se Zlatna Greda. Oni željni avanture uživat će u adrenalinskom parku, zip-lineu ili kanu-pustolovini na Dunavu.

Zlatna Greda nalazi se na uzvišenom terenu u šumskom poplavnom području okružena hrastovom šumom. Nude programe za škole i vrtiće, pustolovne i aktivne sadržaje te team building programe. Izletište je otvoreno radnim danom od 8 do 16, a vikendom od 10 do 20 sati.

 2. Gacka dolina, Lika

Zavojita rijeka Gacka teče Gackom dolinom, u kojoj možete uživati u prirodi i mirnom okruženju daleko od gradske vreve. Kajakarenje na Gackoj aktivnost je u kojoj će uživati svi uzrasti, a atrakcija su i prozirni kajaci kroz koje možete zaviriti u dubinu čiste rijeke.

Aktivnosti na Velebitu uz kajakarenje nude i avanturu na quadovima, a moguć je i najam bicikla. Nakon aktivnosti, opustite se u restoranima uz domaću kuhinju ili na pikniku na prostranim livadama.

 3. Fužine, Gorski kotar

Fužine se nalaze u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara – svježi zrak i šuma odlično su okruženje za opuštanje. Špilja Vrelo atrakcija je toga kraja, a kupanje je moguće u jezerima Bajer i Lepenica. Nude se i aktivnosti poput jedrenja, vožnje čamcima i kanuima.

Teniski tereni, paintball, rafting, samo su neke od aktivnosti za avanturiste, a ljubitelji konja imaju mogućnost jahanja.

 4. Imotska jezera

Imotski skriva dva bisera – Crveno i Modro jezero – koje privlače sve više turista. Do Modrog jezera vode uređene stepenice, a ljeti postaje omiljena destinacija za kupanje. Zanimljivo je da u Crveno jezero ne možete baciti kamenčić, pa ako ga posjetite, svakako probajte.

Atrakcija je i rijeka koja Imoćanima život znači –  Vrljika. Ponornica je to koja krije ugrožene vrste – gaovicu i riječne rakove, a u izvorišnom području nalazi se Zelena katedrala, u kojoj se tradicionalno obilježava blagdan Velike Gospe. Vrljiku možete istražiti i kanuima.

 5. Radmanove mlinice

Radmanove mlinice smještene se u srcu kanjona rijeke Cetine. Izletište je danas uređeno kao restoran u kojem možete uživati u miru, svježini i prirodi. Oduševit će vas gastronomska ponuda tradicionalnih jela, a uz restoran se nalaze i sportska te dječja igrališta.

Na obližnjoj plaži moguće je sunčanje i kupanje. Rijeka Cetina popularna je među avanturistima koji uživaju u raftingu i ostalim aktivnostima poput zip-linea i kanjoninga.