FOTO Ovako izgledaju bebe u prvim sekundama života

Foto: Instagram.com/monetnicolebirths
Foto: Instagram.com/monetnicolebirths

Devet mjeseci mame čekaju taj dan. Veliki dan koji neće zaboraviti do kraja života, datum koji neće morati zapisivati u kalendar, jer to se ne zaboravlja – prvi pogled na vlastito dijete.

Ali ono što će ugledati nije bucmasta ružičasta beba kao iz filmova. Kad se tek rode, bebe na sebi mogu imati tragove krvi i verniks – bijelu “sirastu” ljepljivu tvar koja je štitila bebinu kožu do poroda. Bebina glava može biti izdužena ili deformirana, jer su se kosti lubanje razmaknule na porodu, a na vrhu glave je udubina koja pulsira – fontanela. Ona će se okoštiti u prvoj godini života, a jedna od njezinih uloga je upravo to da na porodu pomaže ‘suziti’ bebinu glavu kako bi lakše izašla.

Beba na koži može imati i “rodin ugriz“, proširenje kapilarica koje izgleda kao crvene mrlje na koži. Također može imati popucale kapilarice u očima, što je posljedica napora pri izlasku iz porođajnog kanala. Lice novorođenčeta, kao i prstići na rukama i nogoama, mogu biti smežurani kao kod staraca, a boja tijela može varirati od crvene do tamnoljubičaste.

Sve to nije fotografija koju ćete objesiti na zid u dnevnom boravku, ali utješno je to što se stvari “popravljaju” već u prvim satima nakon rođenja.

Kako izgledaju bebe u tim prvim sekundama na ovom svijetu, pogledajte u nizu fotografija koje je objavila fotografkinja Monet Nicole.