Fotografije koje slamaju srce: Ženka dupina ne želi se odvojiti od uginulog mladunca

Foto: Institut Plavi svijet
Foto: Institut Plavi svijet

Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet jučer je primio dojavu o uginulom dupinu opaženom u moru nedaleko od mjesta Osor, a pokazalo se da je riječ o mladuncu za kojim tuguje majka.

“Radi se o ženki dobrog dupina koju poznajemo već 23 godine: u referentnom katalogu dobrih dupina Instituta Plavi svijet prvi put je zabilježena 1995. Ovu ženku redovito susrećemo u Cresko-lošinjskom akvatoriju i poznajemo je kao dobru i uspješnu majku koja je dosad uspješno odgojila pet mladunaca”, poručuju iz Plavog svijeta.

Foto: Institut Plavi svijet
Foto: Institut Plavi svijet

Dobri dupini, naglašavaju, imaju razvijenu društvenu strukturu te pokazuju brigu za članove svoje skupine. Jedinke međusobno komuniciraju te stvaraju prijateljstva i partnerstva koja ponekad traju i cijeli život. “Posebno snažna veza stvara se između majke i mladunca. Mladunac se tijekom prve godine života uglavnom ne odvaja od majke, a ženke se udružuju u skupine kako bi se lakše brinule i štitile mladunce”, ističu iz Instituta.

Tugovanje i “opraštanje” s uginulim članom zabilježeno je, napominju, kod različitih vrsta, pa i kod dobrih dupina. Ovisno o snazi veze između jedinki, može trajati dulje ili kraće, a posebno je izraženo pri ugibanju mladunca, kad ženka uz tijelo može boraviti i više dana.

“U većini ovakvih slučajeva tugovanja ženka se ne odvaja od svog uginulog mladunca te ga gura kljunom ili pokušava povući sa sobom pomoću leđne ili repne peraje, pokušavajući ga ‘pokrenuti’. Približavanjem našeg plovila njezina uznemirenost i stanje šoka i stresa postaju očiti. Panično plivajući, ženka gura i potapa mladunca pod more pokušavajući ga zaštititi. Kako bismo smanjili njezin strah, nakon nekoliko minuta koliko nam je bilo potrebno da snimimo fotografije pomoću kojih smo identificirali jedinku, udaljavamo plovilo te još neko vrijeme pratimo njezino ponašanje. Nakon što je više puta ženka snažno gurala tijelo uginulog mladunca pod površinu, uginuli mladunac je tonuo i ostao ispod površine, nakon čega su se i zaroni i vrijeme koje je ženka provodila pod površinom mora znatno produljili”, navode iz Plavog svijeta.

Foto: Institut Plavi svijet
Foto: Institut Plavi svijet

Sve koji naiđu na slične slučajeve mole da im to dojave putem telefona (051/604-666), e-maila ([email protected]) ili Facebook stranice.

S obzirom na to da su upravo ljetni mjeseci vrijeme kad na svijet dolaze dobri dupini, pozivaju sve nautičare da tijekom plovidbe morem uspore te da u blizini dupina poštuju “Pravila ponašanja u blizini dupina” kako bi im olakšali prve tjedne života. Naime, svaki prilazak plovila, pogotovo proganjanje skupina s mladuncima, predstavlja im stres te može uzrokovati i smrt malih mladunaca.