G-točka – legenda ili stvarnost: Evo što su nam o postojanju mitske erogene zone rekle žene

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Brojni savjeti za poboljšanje kvalitete seksualnog života vezani su uz stimulaciju G-točke, mitskog područja u vagini, čijom stimulacijom žene mogu postići snažan orgazam.

Iako se o njoj raspravlja desetljećima, mišljenja stručnjaka o tome postoji li uopće još su podijeljena. Dok neki tvrde da je stvarna, drugi  vjeruju da je to ipak samo mit.

G-točka skraćenica je za Grafenbergovu točku, a taj su joj naziv 1981. godine dodijelili znanstvenici Sveučilišta Rutgers, u čast njemačkom ginekologu Ernestu Grafenbergu.

On je pedesetih godina primijetio da pojedine žene pri snažnom orgazmu izlučuju velike količine tekućine, a smatrao je da je izlučivanje te tekućine povezano s erogenom zonom smještenom u prednjem zidu vagine.

Baš kao što oko njezina postojanja stručnjaci ne mogu postići konzensuz, oko G-točke ne slažu se ni – žene.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nekolicinu žena zato smo upitali je li, u njihovu slučaju, riječ o stvarnosti ili tek legendi, a evo što su nam odgovorile.

“Stvarna je. Nisam znala za nju dok mi je u 25. godini sasvim slučajno nije otkrio moj tadašnji ljubavnik. Kod vanjskog, klitorisnog orgazma nemam ejakulaciju, ali kod unutarnjeg orgazma, do kojeg dolazim stimulacijom G-točke, ejakuliram.”
Ivana, 37

“Moj muž tvrdi da zna gdje je moja G-točka jer navodno uvijek drugačije reagiram na tom dijelu tijekom predigre. No, ja sama nikad nisam ni pokušala doći do nje i nisam mu vjerovala. Jednom mi je rekao: ‘Evo sad, to je tu’. Meni je osjećaj bio preintezivan, kao da moram obaviti malu nuždu. Pretpostavljam da je to to mjesto, ali iskreno, nije mi neka senzacija. Isto tako nikad nisam doživjela orgazam samo penetracijom pa mislim da je moja G-točka ‘pokvarena’.”
Tomislava, 32

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Mislim da je to mit. Ili je tako samo u mom slučaju. Tražili smo je nebrojeno puta i isprobavali sve tehnike i poze, ali je nikada nismo uspjeli pronaći. Orgazam mi je tijekom seksa uvijek bilo nemoguće postići samo penetracijom pa sam uvjerena da G-točku nemam.”
Mia, 29

“O G-točki sam samo čula, nikad nisam doživjela nešto posebno da bih je mogla locirati.”
Davorka, 39

“Ne znam gdje je moja G-točka pa da mislim da je to samo mit. Nisam upoznala ženu koja je sa sigurnošću mogla reći da zna gdje se nalazi njezina, tako da sumnjam da postoji. Vjerojatno postoji određeno mjesto na kojem smo osjetljivije, što onda utječe na orgazam, ali to se razlikuje od žene do žene.”
Valentina, 41

“Mislim da je u pitanju mit u stvarnosti. Tako blizu, a tako daleko. Tako stvarno, a tako nestvarno. Tako maleno, a tako veliko. Svakako poželjno.”
Tina, 39

“Ona postoji. Otkrila sam je kada sam našla dovoljno dobrog ljubavnika. Osjećaj je bio potpuno drugačiji, a pri orgazmu sam ejakulirala. Bila sam u potpunom šoku, mislila sam da sam se pomokrila. To je bio najbolji orgazam koji sam doživjela i u međuvremenu sam naučila kako da ga sama postignem.”
Martina, 43

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Ja mislim da ne postoji. Zapravo sam godinama bila uvjerena da sam valjda jedina žena na svijetu koja je nema i moram priznati da me to dosta frustriralo. Danas, srećom, znam da nisam jedina i da postoji još puno žena koje je nikada nisu pronašle.”
Sanja, 31

“Postoji, ali mi je trebalo dobrih deset godina da shvatim da se ne radi o mojoj anatomiji, niti je problem u partneru, nego da je sve isključivo u mojoj – glavi. Tek kad sam se potpuno opustila, prestala razmišljati i počela jednostavno samo uživati u seksu i dodirima sa suprugom bez ikakvih očekivanja, otkrila sam je i sada u seksu i orgazmima uživam više nego ikad prije.”
Iris, 41