Glumica otkriva tajnu mladolikog izgleda: ‘Život s manje stresa čini nas ljepšima’

Foto: Antony Jones/Getty Images)
Foto: Antony Jones/Getty Images)

Ako glumica Andy MacDowell ima ikakve veze s dobi od 60 godina, onda je to samo brojka na njezinoj osobnoj iskaznici. Što se tiče ostaloga, izgleda i osjeća se kao da ima 30 godina. Pa kako, pitate se, majka troje djece prkosi starenju nakon šest desetljeća na ovome svijetu? Tajna je, naravno, u zdravom i aktivnom životu.

Bivši model Calvina Kleina za Vogue je rekao kako prihvaća starenje kao nešto normalno.

“Starenje je prirodna pojava koja me ne frustrira. Vrijeme ne možemo vratiti, no možemo ga učiniti kvalitetnim. Ne pretvaram se da sam nešto što nisam, niti se sramim svojih godina. Želim se pozitivno odnositi prema svojim godinama u svakoj fazi života.”

MacDowell je nedavno za W Magazine izjavila kako redovito vježba u teretani, no najdraže su joj aktivnosti – joga i planinarenje.

“Teretanu volim jer se u njoj mogu dobro oznojiti i vrlo jednostavno pomicati granice svojih mogućnosti. No, planinarenje mi pomaže na drugi način. Hodanje u prirodi smanjuje kortizol (hormon čija je glavna zadaća osigurati dovoljno energije u trenucima intenzivnog stresa, nap.a.), a kad živimo s manje stresa, onda možemo i uživati u životu”, objašnjava.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Što se tiče joge, preferira tzv. atletsku jogu u kojoj se primjenjuju vježbe za snagu. No, kako kaže, kod joge iznimno cijeni blagodati za psihu i mentalno zdravlje.

“Joga uravnotežuje naše hormone, smiruje živce te može pozitivno utjecati na naše promatranje svijeta i ljudi. Joga, baš kao i planinarenje, snižava razinu stresa, zbog čega izgledamo ljepše. To se jednostavno vidi na vašem licu”, dodaje.

Osim vježbanja, Andy se oslanja i na zdravu prehranu. Pobornica je sokova od povrća koje pije svaki dan. Najdraži joj je od kelja, jabuke, maslačka, đumbira i limuna.

“Uzgajala sam vlastitu mladu pšenicu 30 godina. Jedem samo prirodnu hranu, a izbjegavam sve u što je svoje ruke upleo čovjek, odnosno industrija. Sve što raste iz zemlje, jedem.”

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Iako se riba i piletina nalaze na njezinu jelovniku, jede samo ono meso u kojem nema hormona.

“Jedem isključivo divlju ribu. Grahorice su uvijek prisutne na mom stolu. Volim sir, ali ga jedem umjereno. Orašaste plodove jedem svaki dan. Također, proučavam hranu i shvaćam kako ona utječe na naše tijelo”, otkriva MacDowell.