Gotovo trećina majki koje na to imaju pravo u Zagrebu uzela status odgojiteljica. Donosimo njihove priče

Foto: facebook.com/etchedinhome
Foto: facebook.com/etchedinhome

Sve je gora demografska slika Hrvatske. Prošle je godine rođeno 40 026 djece, a umrla su 59 722 stanovnika, čime je srušen rekord iz 2015. godine.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovaj je tjedan predstavila prijedlog novih demografskih mjera koje uključuju univerzalni dječji doplatak, poreznu reformu, naknadu za drugo i svako sljedeće dijete u iznosu od 20% prosječne plaće, vrtić za svako dijete, besplatan prijevoz za školarce…

No, mnoge majke u Hrvatskoj, pogotovo one s manjim primanjima, sanjaju o onome što imaju Zagrepčanke – statusu roditelja odgojitelja.  Kod kuće su s djecom, primaju 4050 kuna, a jedini zadatak im je – odgajati djecu, odnosno sve što i inače rade, ali bez odlazaka na posao.

Status roditelja odgojitelja postoji od rujna 2016. godine, a do početka ove godine iskoristio ga je 3291 roditelj. Pravo na taj status ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu. Status se ne smatra radnim odnosom i ne računa se u staž, ali se uplaćuju doprinosi za mirovinsko. Vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina.

O tome je li ova mjera potaknula ljude da prošire obitelj i s kojim se preprekama suočavaju roditelji odgojitelji, razgovarali smo s Lily Dragić, administratoricom glavne Facebook grupe za osobe s ovim statusom.

“Mislim da su se sve žene koje su status uzele u posljednjih 9, 10 mjeseci odlučile na treće dijete baš zbog statusa. Po mojoj procjeni, to je učinilo ukupno 20 posto svih majki odgojiteljica. S obzirom na to da u gradu Zagrebu ima 11 tisuća obitelji koje na to imaju pravo, mislim da je broj prilično velik”, kaže Lily.

Dodaje da su status uglavnom uzele žene koje su radile za malu plaću, približnu naknadi koju sada dobivaju.

“Više im se isplati biti doma nego raditi subote, nedjelje. Naravno, ženama s većim primanjima to nije isplativo. Javljale su mi se i žene s bolesnom djecom, koje su morale voditi djecu liječnicima, a djeca im nisu ‘dovoljno bolesna’ da bi bile roditelj njegovatelj. Ima i dosta samohranih majki koje su morale raditi razne smjene pa nisu ni viđale svoju djecu”, objašnjava Lily.

Kaže da najveći problem imaju – blokirani građani.

“Naime, status je zaštićen od ovrhe po članku 173 kao drugi dohodak, ali ne smijete imati nikakva druga primanja, rodiljsku naknadu gledaju kao drugo primanje, a na rješenju nam piše da je to pomoć. U početku sam bila puna entuzijazma i kucala sam na razna vrata, ali ovo nismo uspjeli riješiti, kaže Lily koja ima ovrhu zbog duga koji je nastao zbog kredita u švicarcima.

Žene koje se u Finu dođu raspitivati trebaju li se odreći rodiljne naknade kako bi im status majki odgojiteljica bio zaštićen upućuju na odricanje rodiljne naknade. No, mame iz Facebook grupe Majke odgojiteljice (Zagreb) savjetuju ženama da za vrijeme trajanja rodiljnog dopusta puste status na otplatu ovrhe te po završetku rodiljne naknade zaštite status kao jedino primanje.

Na pitanje postoje li žene koje rade na crno, a koriste status, Lily kaže kako smatra da ih većina ipak ne radi, jer djecu ne mogu upisati u vrtiće.

“Bilo je žena čiji su muževi radili vani i dobivali, recimo, njemački dječji doplatak, a žena je ovdje dobivala status. Sada ne smije biti odjavljeno ni prebivalište ni boravište.”

Jelena Tokić također je majka troje djece (12, 10 i 2 godine), a status odgojiteljice uzela je jer joj nije produljen ugovor kad je ostala trudna s trećim djetetom.

Prema njezinu mišljenju, glavne demografske mjere trebale biti biti adekvatna plaća i sigurno radno mjesto.

“Ja sam jedan u moru primjera kako u našoj državi nemamo ni jedno ni drugo. Ugovor sam produljivala dvije godine svaka dva do tri mjeseca, a plaća mi je bila gotovo na razini minimalca s diplomom ekonomije. Kada roditelji imaju osnovne predispozicije za pristojan život od svoga rada, onda se nije teško odlučiti na dijete. Dječji doplatak također bi trebao biti poticaj, a ne smiješna svota kojom se ne mogu pokriti ni tjedne djetetove potrebe”, kaže Jelena.

Pravima koji proizlaze iz statusa potpuno je zadovoljna, ali smatra da je pitanje staža i zdravstvenog osiguranja nedorečeno.

“Za zdravstveno osiguranje se izdvaja kao da smo zaposleni, a svi imamo zdravstveno osiguranje i kao nezaposleni”, kaže Jelena, a roditeljima koji se još dvoume oko statusa poručuje: “Tko može, svakako bi trebao iskoristiti status te uživati u odgoju svoje djece. Svi znamo kako je raditi i odgajati djecu”.