HDZ će podržati prijedlog odvojenog prikupljanja otpada, Švaljek: ‘Ova odluka sadrži samo kazneni dio’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HDZ je uputio amandman na prijedlog odluke o odvojenom prikupljanju otpada.

“Ide jedan amandman gdje će se kazne odgađat dok davatelj usluga ne omogući i osigura sve uvjete onima koji bi uslugu trebali konzumirat”, kazao je u stanci sjednice predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić naglasivši kako se ne smije samo prijetiti kaznama bez da su osigurani svi potrebni uvjeti za provođenje odluke.

“To će biti usvojeno i Hrvatska demokratska zajednica i zastupnici Hrvatske demokratske zajednice će podržati tu odluku i to je prvi korak ka donošenju neke konačne odluke kako riješiti gorući problem otpada u gradu Zagrebu. Ono zašto nismo iz principijelnih razloga zadovoljni to je što nemamo strategiju, nemamo plan gospodarenja otpadom grada Zagreba. On je trajao do 2016. do današnjeg dana ga nema, imam najave da će u ožujku ići prijedlog na sjednicu skupštine”, nadodaje Mikulić.

Poput velikog dijela zagrebačkih, gradskih zastupnika, i neovisna Sandra Švaljek prijedlog odluke o odvojenom prikupljanju otpada smatra manjkavim.

Ista je napravljena na brzinu, iako je, kaže, bilo dovoljno vremena da se zagrebački model prikupljanja otpada uskladi sa Zakonom koji je donesen prije 4 godine.

“Imala sam vrlo jasan plan što napravit u kratkom, srednjem i dugom roku. Da se po tom planu radilo već danas bi bili daleko ispred u odnosu na ono što imamo u pogledu sustava gospodarenja otpadom. I iz ovog materijala koji smo danas dobili vidi se da Grad uopće nema kvalitetnu analizu stanja, niti plana, niti cilja. Rekla bih da ovaj materijal koji smo danas dobili liči na otpad koji se odlaže na Jakuševcu – nit je sortiran, nit je obrađen, niti čemu koristi”, rekla je Švaljek.

Po tome ispada da ovo predstavničko tijelo nema nikakvu ulogu, a grad postupa onako kako je upravi najlakše. Nisu u stanju organizirati sustav cjelovitog i suvremenog gospodarenja otpadom, ovom odlukom samo zadovoljavaju formu, tvrdi Švaljek.

“Dakle građani će i dalje morati plaćati odvoz otpada prema nekoj virtualnoj, ne stvarnoj količini predanog otpada. A osim toga ova odluka sadrži gotovo isključivo kaznene mjere. Svaka dobra politika sadrži tri osnovna elementa – stimulativni, penalizacijski i edukativni dio. Ova odluka sadrži smo kazneni dio”, dodala je. Ovakvim načinom rješavanja pitanja otpada, grad nikada neće biti spreman za odgovoran sustav zbrinjavanja otpada.

“Ovo nije način na koji se Grad priprema na nešto što je osnova osnove za sustav gospodarenja otpada. Ovim putem neće nikada stići do cilja”, zaključila je.

Jutros je ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine održan prosvjedni performans Zelene akcije i građana Resnika (UZOR-a) u kojem u pozvali zastupnike da ne prihvate prijedlog odluke o odvojenom prikupljanju otpada.

Smatraju da pravila koja se nameću tom odlukom neće dovesti do povećanog odvajanja otpada niti pravednijoj naplati odvoza otpada, kazao je Marko Košak iz Zelene akcije: “Predloženom odlukom prepisuje se samo djelomično odvajanje otpada na kućnom pragu dok će se velika većina frakcija i dalje morati odnositi na zelene otoke, odnosno na spremnike koji građanima nisu dostupni, nepristupačni su i na kojima nema nikakve kontrole, te su se zbog toga već pokazali neučinkovitima. Također i u ovom dijelu odvajanja na kućnom pragu neće biti nikakve kontrole što će rezultirati naravno vrlo velikim zloporabama sustava, odnosno neće se znati tko je i što gdje bacio tako da će opet nastajati vrlo velike količine smeća.”

Najviše će, kaže, biti pogođeni građani u višestambenim zgradama. Ponavljaju da bi se odvoz trebao naplaćivati po količini, a ne po volumenu spremnika. Predsjednica UZOR-a Branka Genzić Horvat: “Ovo što se osigurava kroz odluku je samo spremnik za miješani komunalni otpad i biorazgradivi otpad. Međutim trebaju biti osigurani spremnici za preostale frakcije reciklabilnog otpada i to na kućnom pragu. Treba biti omogućeno građanima da sistemom individualizacije se točno zna koliko je što predao. Ono što je važno reći je da je do sada propušteno puno puno vremena, ništa se nije radilo, ovo dalje ide u jednom cilju organiziranog kaosa, koji Zagrebu ne treba i koji Zagreb ne zaslužuje.”