Čišćenje ušiju kod pasa vrlo je bitan dio higijene. Nekim je psima to potrebno s vremena na vrijeme, dok drugi imaju uši koje zahtijevaju redovito čišćenje. 

Ušni kanal kod pasa je poprilično dugačak, od 5 do 10 cm, i ide u obliku slova “L”. Ako se tu nađe kakvo strano tijelo, pas će ga teško sam izbaciti. Također, ako psu uđe voda u kanal, zadržat će se neko vrijeme unutra, što je pogodno za nastanak infekcije. Nekim se psima prirodno stvara više cerumena u uhu, pa je redovita higijena bitna kako bi se na vrijeme spriječio problem. Psi koji su skloni kožnim alergijama, i uz to infekcijama uha, također će imati koristi od redovitog čišćenja.

Psu ćete uši najbolje očistiti sa sredstvima za higijenu ušiju pasa, tekućinom koja otapa cerumen. Ona se koristi tako da psu nagnete malo glavu i vrh uha lagano podignete. Uho napunite tekućinom, i rukom krenete prema dole, na mjesto gdje se uho spaja s glavom. To mjesto dobro izmasirajte, kako bi bili sigurni da je tekućina došla u sve pore. Ponovite postupak s drugim uhom. Nakon toga pustite psa da protrese glavom, jer će tako cerumen koji smo otopili tekućinom, izaći iz uha. Uzmite komad vate i obrišite ušnu školjku psa.

Pogledajte video: