Hoćemo li početi gubiti poslove zbog robota?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jedan od najvećih strahova nas odraslih je strah od gubitka posla, što nije čudno s obzirom na to da nam o tome ovisi egzistencija. Stoga ne treba čuditi ni sve veći strah od robota koji bi mogli preuzeti većinu naših jednostavnijih poslova.

Stručnjaci smatraju da će robotizacija najviše utjecati na poslove za koje je potrebna samo srednja škola.

Poslovi poput blagajnika u dućanima ili na naplatnim kućicama mogli bi se prvi naći na udaru.

Na autocestama je već uveden ENC, koji bi uskoro mogao postati jedini način plaćanja. Blagajnici u trgovinama mogli bi ostati bez posla zbog “pametnih” dućana, o kojima smo već pisali. I fast food lanci, poput McDonald’sa, počeli su uvoditi touchscreen panoe preko kojih  možete naručiti hranu.

“Maloprodaja prolazi kroz egzistencijalnu krizu. Kod vlasnika postoji potreba za uklanjanjem ljudskog faktora kako bi se posao ubrzao i pojeftinio”, rekao je istraživač za maloprodaju Robert Hetu CNN-u.

Hetu smatra da će mali dućani uskoro biti zamijenjeni onima u stilu Amazon Go-a, a onda će na red doći i ekskluzivniji dućani, poput onih za visoku modu i nakit. Oni će teže usvojiti novu tehnologiju s obzirom na to da se bogata klijentela uvijek želi osjećati posebno.

I posao vozača, u koji spadaju taksisti, vozači autobusa, kamiona i drugi, mogao bi se naći u problemima. Posljednjih godina sve velike svjetske kompanije ulažu milijarde dolara kako bi potpuno automatizirale vožnju.

No vratimo se prodavačima u fast food lancima, koji bi mogli pretrpjeti jedan od većih udara. Njihov je posao, prema mišljenjima stručnjaka, prvi na redu za automatizaciju. Američki Ured za rad i statistiku izvijestio je da bi do 2024. godine 80 000 radnika u toj industriji moglo izgubiti posao.

S druge strane, poslovi koji zahtijevaju visoko obrazovanje i ljudski kontakt patit će znatno  manje.

Liječnicima, medicinskim sestrama, fizijatrima, psiholozima i psihijatrima ne prijeti gotovo nikakav rizik od automatizacije.

Općenito, poslovi u kojima je važan ljudski kontakt nisu ugroženi. Tako su se na posljednjem mjestu rizika od automatizacije, prema američkoj Zakladi za informatičku tehnologiju i inovacije, našli frizer i kozmetičar.