Horvat o plaćama za radnike Uljanika

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 Država ima metode po kojima su osigurane tri minimalne plaće za radnike Uljanika, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

“Za tri minimalne plaće sredstva su osigurana. Da li će se iskoristit ovisi o menadžmentu i samim radnicima Uljanika, ali na ovakav način na koji je financirana do sada brodogradnja, takvom načinu je došao kraj. I neki novi modeli ugovaranja brodova moraju se pojaviti početkom sljedeće godine”, rekao je Horvat.

Tridesetorici radnika Uljanika jučer je isplaćena puna plaća za rujan, no preostalima plaća još uvijek nije sjela, rekao je za Media servis član štrajkaškog odbora Uljanika Fabricio Kalčić.

“Jučer je bila, možemo je nazvati anomalijom, jer su zahtjevi za prisilnom naplatom u ime radnika predani FINA-i još početkom mjeseca i desila se neka, navodno neplanirana, uplata i radi toga su radnici koji su prvi bili na tim spiskovima, u biti koje je FINA prva unijela u sustav, bili prvi na redu da se i ta uplata u vidu plaće njima uplati na račun.”

Kalčić kaže da, prema informacijama s kojima raspolaže, ostalim radnicima u ponedjeljak bi prvo trebao biti uplaćen minimalac, a onda do kraja dana preostali iznos do pune plaće. Pozdravlja rad Uprave na osiguranju plaća, ali dok do toga ne dođe štrajk ide dalje.

“Jednostavno ne možemo ljude poslati raditi, a plaće dobili nisu.”