Hrvatska start up nacija

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Može li Hrvatska postati start up nacija? To je cilj projekta besplatnih edukacija koje bi uskoro trebale krenuti izvan Rijeke i Primorsko-goranske županije. A sve zahvaljujući entuzijazmu jednog sveučilišnog profesora i crowdfunding kampanji.

Ideja o nacionalnom programu besplatne edukacije o pokretanju, vođenju i financiranju startupa rodila se početkom ove godine, kaže doktor znanosti i predavač na Odjelu za informatiku riječkog Sveučilišta Igor Jugo. Zainteresiranih je dosad više od planiranih 400 polaznika.
“Tu smo u svega 15 dana došli do ciljanih 400, sad ih je već preko 670 i zapravo sada je prije nekih sedam dana pokrenuta i crowdfunding kampanja kojom se želi financirati taj cijeli projekt”, rekao je Jugo.

Inspiracija za samo ime projekta bila je i knjiga ”Start up nacija: Priča o izraelskom ekonomskom čudu”. Prvu fazu programa prof. Jugo počeo je još 2012. na fakultetu, a neki od njegovih studenata kasnije su u riječkom inkubatoru razvili vlastite projekte. Želja mu je, spomenuti program, sada ponuditi građanima iz svih županija.

“Program zapravo pokriva prvih ključnih pet koraka. Od same ideje, dolaska do ideje, pa nekoliko evaluacija te ideje, da vidimo ima li zainteresiranih za takav proizvod ili uslugu. Zatim je tu poučavanje link start up pristupa koji je zapravo vodič kako se start up pokreće. Zatim je tu pregled mogućih izvora financiranja, kako doći do investicija za svoj start up. Na kraju je jedan model koji se bavi prezentacijskim vještinama i samom prezentacijom svog start upa investitorima”, objasnio je Jugo.

Iz perspektive globalne investicijske scene, domaća startup scena je dosta dobro razvijena, ističe Renata Brkić, od lani povjerenica Svjetskog foruma poslovnih anđela (WBAF) za Hrvatsku.

“Što je posebno pohvalno i začudno, s obzirom na nedostatak prave institucionalne pomoći poduzetnicima. U Hrvatskoj prije još samo pet, šest godina nije postajala nikakva potpora poduzetnicima u smislu akceleratora, start up kampova”, kazala je Brkić.

U međuvremenu su lokalne uprave odradile zadatak osnivanjem razvojnih agencija, što je olakšalo početak inovativnim i poduzetnim pojedincima, kaže Brkić.

Besplatne edukacije smatra sjajnom prilikom povezivanja kreativaca svih profila. Pogotovo mlade generacije tzv. Millenialsa koji grabe naprijed.

“Sad je zadatak na institucijama i na društvu da ih njeguje, da ih prihvati i da im pomogne, da im da potrebnu edukaciju i sredstva. To rade poduzetnički inkubatori, koji zaiste postoje danas pred svim razvojnim agencijama gradova u Hrvatskoj. Inicijativa profesora Igora stvarno je hvalevrijedna zato što ona ohrabruje svakog građanina Hrvatske da se ne boji sanjati, misliti, realizirati svoj poduzetnički poduhvat i svoj san”, rekla je Brkić.

Početak edukacija u četiri regije ovisi o kampanji prikupljanja novca, dodaje Jugo. No vjeruje da će prvi krug krenuti već u sljedeća dva tjedna, a najesen ostatak programa. Nakon najduže, prve faze pokretanja 400 novih startupa i evaluacije, deset posto najboljih čeka mentorska konferencija.

“Da ih poguramo prema naprijed, i onda je organizacija investitorske konferencije gdje bi možda oni najbolji od najboljih, možda desetak najboljih start upa, dobili priliku pred brojnim investitorima, poslovnim anđelima, predstavnicima hrvatskih organizacija koje se bave investiranjem u poslovne objekte i tako dalje”, poručio je Jugo.